<strong>KONTROLL:</strong> Arbeidsminister Anniken Hauglie varsler at Arbeidstilsynet skal intensivere kontrollen av arbeidsforholdene i utelivsnæringen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
KONTROLL: Arbeidsminister Anniken Hauglie varsler at Arbeidstilsynet skal intensivere kontrollen av arbeidsforholdene i utelivsnæringen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

Vil luke vekk cowboyene i restaurantbransjen

- All ære til de ansatte som tar til motmæle. Dette er grovt, sier statsråd Anniken Hauglie om O'Learys-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Cowboyene i bransjen må strammes opp eller lukes vekk. Den norske modellen handler om at myndighetene, arbeidsgiverne og arbeidstakersiden samarbeider om å legge til rette for trygge jobber. Når vi avdekker useriøse forhold i enkeltbransjer, er vi nødt til å ta affære, sier arbeidsminister Anniken Hauglie til Dagbladet.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie opplyser til Dagbladet at hun ikke kjenner O'Learys-saken, og tar forbehold om at opplysningene stemmer.

- Men det som kommer fram her er fullstendig uakseptabelt. Måten de ansatte er blitt behandlet på tåler ikke dagens lys, og all ære til de ansatte som tar til motmæle. Dette er grovt, sier Anniken Hauglie.

Horrible tilstander

Forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet uttalte i Dagbladet søndag at vi har et systemproblem når ansatte kontakter Arbeidstilsynet, og ikke får respons.

- Om det skyldes for lite ressurser eller manglende vilje, vet jeg ikke. At Arbeidstilsynet unnlater å rykke ut for å undersøke restauranter når utenlandske ansatte har tatt mot til seg og meldt fra om horrible tilstander, som på O’Learys, er uholdbart, sier Jørn Eggum.

Han krever at arbeidsminister Anniken Hauglie kommer på banen og sørger for at Arbeidstilsynet gjør jobben.

- Hun og regjeringen kan da ikke være bekjent av et så useriøst arbeidsliv, som rammer utenlandske arbeidstakere og norsk ungdom, sier Jørn Eggum.

- Aksepterer ikke

Høyre-statsråden poengterer at Arbeidstilsynet har trappet opp kampen mot useriøse aktører i overnattings- og serveringsnæringen.

- I perioden 2015 til 2017 har Arbeidstilsynet blant annet gjennomført nærmere 4500 tilsyn med virksomheter i denne næringen. Nå øker vi også gebyrene for dem som bryter regelverket.

- Det er dessverre store utfordringer i deler av overnattings- og serveringsnæringen. Arbeidstilsynets tilsynsrapport fra desember 2018 viser at Arbeidstilsynet fant avvik og varslet vedtak om pålegg i nesten 80 prosent av tilsynene. Det er skyhøye tall. På sett og vis er jeg glad for at Arbeidstilsynet avslører mange av de useriøse virksomhetene, men jeg aksepterer ikke at det skal være sånn, sier Anniken Hauglie.

O'Learys-saken

Dagbladet skrev lørdag om sportsrestauranten O’Learys i Oslo, der en rekke ansatte har bedt om hjelp fra LO.

Her er noen av klagepunktene:

  • O’Learys nektet å sende inn NAV-skjemaer om sykmelding.
  • Manglende arbeidskontrakter.
  • Manglende overtidsbetaling.
  • Vakter på 14-15 timer, uten pause.
  • Grove sms’er om ansatt.

Slutt på koseprat

Arbeidsministeren trekker fram flere overtredelser av samme type som O'Learys-ansatte har klaget på.

- Det er alt for mange brudd på arbeidstidsbestemmelsene, med ansatte som ikke vet verken når eller hvor mye de skal jobbe. Mange jobber for lange vakter over lengre tid, uten å få godtgjørelse for overtiden. Det er hårreisende at godt over halvparten enten mangler arbeidsavtale, eller har mangelfulle avtaler, sier Anniken Hauglie.

- Vi kan ikke stilltiende godta at ansatte i overnattings- og serveringsbransjen utnyttes kynisk. Jeg er opptatt av at arbeidstakerne skal ha ordnede og ryddige lønns- og arbeidsvilkår. Det skal derfor bli slutt på å koseprate med aktører som utnytter de ansatte, sier hun.

Svi på pungen

Statsråden varsler at bedrifter som heretter nekter å innrette seg etter lover og regler ment å ivareta arbeidstakerne, får svi på pengepungen.

- Arbeidstilsynet kommer til å gi gebyrer på godt over 100.000 kroner, som forhåpentligvis vil få de useriøse til å tenke seg om to ganger før de tar snarveier rundt lovverket. Det samme er gjort også i bygge- og anleggsnæringen, noe som ser ut til å ha god effekt, sier Anniken Hauglie.

SV: - Være rustet

Solfrid Lerbrekk, SVs arbeids- og sosialpolitiske talsperson, mener at Arbeidstilsynet må være rustet til å møte virkeligheten i bransjer der arbeidsgivere tjener gode penger på å drive ulovlig på ansattes bekostning.

- Anniken Hauglie sier hun tar dette på alvor. Da er hun og regjeringen nødt til å ta et større ansvar for ressurssituasjonen i Arbeidstilsynet. Regjeringen gir med én liten hånd og tar med den annen i form av ABE-kutt.

- Hauglie sier hun vil bøtlegge de som bryter loven. Virksomheter med stor omsetning må møtes med tiltak som faktisk svir for seg. Da må bøtene settes direkte opp mot det selskapet omsetter for, sier Solfrid Lerbrekk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer