Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil lukke munnen på de døde

Oppfinneren Kåre Roger Rødseth vil forskjønne likvaker med sin egenutviklede hakestøtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rødseth fra Sunnmøre fikk ideen til sitt originale produkt etter å ha sett et bilde fra begravelsen til Mor Teresa.

- Jeg fikk ikke sove om natta etter å ha sett bildet av en død Mor Teresa der hun lå med et stort bind under haka og over hodet. Bindet skulle holde munnen hennes lukket, men jeg tenkte at det måtte finnes en mer estetisk og verdig måte å gjøre dette på, sier den tidligere sykepleieren til Sunnmørsposten.

Løsningen ble en hakestøtte av to ringer, som festes rundt halsen. Denne holder haken oppe inntil dødsstivheten sørger for at liket holder munnen lukket. Ringene er laget av mais og biodynamisk plast, og vil gå i oppløsning i jorda i løpet av tre til seks måneder.

- Poenget er at produktet må være lett og rimelig, sier den driftige sunnmøringen Rødseth. Han mener produktet for markedet vil være «stort og stabilt».

Med statlig støtte fra SND og Statens Veiledningskontor for Oppfinnere har han nå har han startet firmaet «Nor Morse AS» for å selge hakestøtten. Produktet skal ha gjennomgått lovende tester ved Regionssykehuset i Trøndelag, og Nor Morse har søkt patent for produktet i sju land. Rødseth avviser at det er noe makabert i å tjene sitt brød på andres død.

- At vi til slutt dør, er det eneste sikre.

INSPIRASJON: Rødseth fikk ideen etter å ha sett begravelsen til Mor Teresa.