- VIKTIG Å LYKKES:  Arne Johannessen håper at lønnsforhandlingene mellom staten og UNIO kommer i mål ved forhandlinger. - Vi skal gjøre vårt for å forsøke å unngå mekling og konflikt, sier Arne Johannessen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- VIKTIG Å LYKKES: Arne Johannessen håper at lønnsforhandlingene mellom staten og UNIO kommer i mål ved forhandlinger. - Vi skal gjøre vårt for å forsøke å unngå mekling og konflikt, sier Arne Johannessen. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

- Vil lykkes i forhandlingene

I fjor ble det streik. Nå vil UNIOs forhandlingsleder lykkes i forhandlingene og unngå mekling og konflikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politimannen Arne Johannessen ble i fjor streikegeneral. Han ledet da - som i år - forhandlingene for UNIO mot staten.

I år vil Arne Johannessen unngå både streik og mekling.

UNIO er hovedorganisasjonen for universitets- og høgskoleutdannede og starter lønnsforhandlingene med arbeidsgiveren staten i morgen - fredag - klokken 10.00.

- Ingen blåkopi
- Mange tror at når privat sektor har forhandlet ferdig, da er lønnsforhandlingene over. Det er selvfølgelig ikke riktig. Det er ikke slik at vi som jobber i det offentlige skal ha en blåkopi av resultatet i det private næringsliv, sier Arne Johannessen til Dagbladet.

Samtidig vedgår den erfarne tillitsmannen at resultatet i privat sektor gir en norm som alle må ta hensyn til.

- Årets forhandlinger er et såkalt mellomoppgjør, og vi er innforstått med at det blir et moderat lønnsoppgjør, sier Johannessen til Dagbladet.

- Fallitterklæring
Oppgjøret i fjor førte til konflikt og det var tøffe runder.

- Jeg mener forhandlingssystemet er en viktig institusjon. Det vil være en fallitterklæring og et nederlag for begge parter om vi ikke klarer å finne en løsning i år, sier Johannessen.

Han advarer mot at det norske forhandlingssystemet skal bli undergravd, og at partene i år igjen må møte hos riksmekler Kari Gjesteby for å unngå en streik eller lockout.

Utfordringer
- Vi ønsker en forhandlingsløsning, før midnatt natt til 1. mai. Vårt mål er forhandlinger - ikke mekling, fastslår Arne Johannessen.

- Betyr det at UNIO legger seg på rygg og godtar hva staten har med seg til forhandlingene?

- Nei, det betyr ikke at vi kommer til  å legge oss på ryggen. Det betyr at vi ønsker en forhandlingsløsning. Selv om innser at vi har store utfordringer. Blant annet hele presteskapet og lønna til høyskolelektorene, her har vi store utfordringer hvor vi må finne gode løsninger.

Johannessen sier rett ut at UNIO går til forhandlingene med ønske om en forhandlingsløsning.

- Jeg håper at begge parter har lært og tar med seg erfaringene fra oppgjøret i fjor. Et oppgjør som endte med en større konflikt. Begge parter må ta ansvar, slik at vi får en forhandlingsløsning som alle kan leve godt med, sier Arne Johannessen.