- Vil lynsje nordmennene

Misjonærer i Kongo tror ikke de to fengslede nordmennene sitter trygt i fengsel.

INTERESSERT I VÅPEN: 27-åringen fra Vestfold som nå sitter fengslet sammen med Tjostolv Moland skal være svært interessert i våpen. Foto: Privat
INTERESSERT I VÅPEN: 27-åringen fra Vestfold som nå sitter fengslet sammen med Tjostolv Moland skal være svært interessert i våpen. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Ifølge UD var ikke fangetransporten til Tjostolv Moland (28) ennå kommet fram til det militære fengselet i Kisangani nord i Kongo i går kveld.

Kompanjongen (27) har sittet i fengselet i flere dager allerede, og er ifølge samboeren ved godt mot.

—?De hadde en kort telefonsamtale, og han sa at han elsker henne og snart kommer hjem, forteller samboerens bror til Dagbladet.

Misjonærer og andre kilder rundt Kisangani sier til Dagbladet at stemningen er svært aggressiv blant kongoleserne etter at sjåføren og seksbarnsfaren Abedi Kasongo ble drept med et skudd i hodet.

—?Folk er rasende på de to nordmennene. Stemningen er svært hatsk. Det kan eksplodere, sier en kongolesisk mann tilknyttet en bistandsorganisasjon i det østlige Kongo til Dagbladet.

Dumpet liket
Han tror ikke sikkerheten til nordmennene er god i fengselet.

—?De er nok ikke trygge selv om de sitter i militært fengsel. Det er mange som har lyst til å angripe fengslet for å lynsje nordmennene, sier han.

Han har også snakket med flere av sine venner i Kisangani, og er overrasket over intensiteten i raseriet.

—?Kongolesere er vant til ufattelige lidelser. Det at sjåføren ble dumpet etter at han ble drept har overbevist mange om at nordmennene er drapsmenn. Det at de er hvite og framstilles som leiesoldater spiller også inn, sier mannen, som ønsker å være anonym.

Holder lav profil
Også de norske misjonærene i Kisangani er nervøse for hva som kan skje.

—?Det snakkes om hevnaksjoner mot militærfengselet der nordmennene sitter. Situasjonen er så anspent at vi norske holder en meget lav profil. Dette er jo et område som UD i utgangspunktet fraråder nordmenn å være i, sier en av dem.

Den norske evangelisten og daglig leder i Troens Bevis, Rune Edvardsen, er alvorlig bekymret for situasjonen.

—?Jeg tror ikke det er fare for livet deres, men jeg har aldri sett hvite menn få så stor negativ oppmerksomhet og være i slik trøbbel i dette landet, sier Edvardsen til Dagbladet.

27-åringens samboer har også hørt om den anspente stemningen. Hun tror mediene i Kongo pisker opp stemningen.

VENTER: Knut Moland jr. er far til Tjostolv Moland (27) og venter spent på nyheter om sønnen sin. Foto: Torbjørn Berg
VENTER: Knut Moland jr. er far til Tjostolv Moland (27) og venter spent på nyheter om sønnen sin. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

—?Hun er selvsagt redd for ham, men tror han er trygg så lenge de norske myndighetene er der, sier hennes bror.

Våpeninteressert
Ambassadesekretæren ved Norges ambassade i Angola ankom militærfengselet i Kisangani onsdag kveld, og hadde i går samtaler med 27-åringen fra Vestfold. VG meldte i går at 27-åringen er siktet for drapet, men UD avkrefter dette.

—?Det stemmer ikke med vår informasjon, sier pressevakt Christian Hansson i UD.

En gammel kollega av den drapssiktede 27-åringen forteller at han alltid har vært svært interessert i våpen og det militære.

—?Vi jobbet sammen som vakter på danskebåten. Han hadde store ambisjoner om å bli elitesoldat, og hadde et militært treningsprogram lagt inn på jobb-PC-en. Han poserte gjerne på bilder med våpen og militære effekter, sier kollegaen.

En annen tidligere kollega fra Securitas sier at 27-åringen alltid holdt kortene tett til brystet.

—?Det er nok svært få som vet hva de egentlig holdt på med der nede. Det var veldig mye hemmelighetskremmeri, sier han.

Ifølge samboeren reiser 27-åringen til Afrika med jevne mellomrom for å utføre ulike sikkerhetsoppdrag.

Stort i media
Evangelist Rune Edvardsen tar med seg brev fra familiene til Tjostolv Moland (28) og 27-åringen fra Vestfold når han over helga prøver å komme seg inn i fengselet.

De to nordmennene har også fått oppnevnt en kongolesisk advokat.

—?Så vidt jeg forstår av lokale kontakter, har nordmennene vært heldig med advokat. Han snakker bra engelsk og har god anseelse, sier Edvardsen.

Drapssaken har fått stor nasjonal oppmerksomhet i fjernsyn, radio og aviser i Kongo. Det bidrar til Edvardsens bekymring.

—?Myndighetene har nok et ord med i laget om hvordan de store nyhetssakene presenteres. Og det framstilles ganske bombastisk at det var nordmennene som skjøt og drepte sjåføren, sier han.

VIL INN I FENGSELET: Evangelist Rune Edvardsen har med seg brev fra familiene til de to nordmennene. Han skal prøve å komme seg inn i fengselet over helga. Foto: Scanpix
VIL INN I FENGSELET: Evangelist Rune Edvardsen har med seg brev fra familiene til de to nordmennene. Han skal prøve å komme seg inn i fengselet over helga. Foto: Scanpix Vis mer