Vil male Norge knallrødt

SV vil ikke la AP og SP bleke rødfargen i en rødgrønn regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fortsatt er målet til Kristin Halvorsen å male Norge rødt. Det til tross for at det rød-grønne alternativet har forsøkt å viske ut de store politiske skillelinjene.

-  Visjonen er et sosialistisk samfunn, sier Kristin Halvorsen. Men hvordan et slikt sosialistisk samfunn skal se ut, vil hun ikke være like klar på. På Sosialistisk Ungdoms nettsider står det: «Målet vårt er et samfunn uten undertrykking, et virkelig folkestyre. Sosialisme er et samfunn der folk har tatt makta.»

Halvorsen ønsker heller å være litt vagere: -  Det eksisterer ingen statisk fasit. Det viktigste er at vi skaper et samfunn som er basert på rettferdig fordeling. Hvor de folkene som står utenfor makta, og ikke representerer sterke pengeinteresser også har muligheten til å påvirke samfunnsendringene, sier Halvorsen.

-  Vil fornye norsk politikk

For hva er egentlig SVs drøm? På SUs nettsider kan man nynne til «Internasjonalen», mens man synger «alt det gamle vi med jorda jevner». Eller er målet det den tidligere partilederen Erik Solheim kalte «en mer grønn og mer individuell sosialisme» og som kritikerne kalte «sosialisme light».

Uansett så mener SV-lederen at en rødgrønn regjering vil bli historisk.-  Noen mener det er en ulempe at SV ikke har vært med i en regjering før. Jeg mener det er en styrke. Nettopp det at vi er nye, betyr at vi har lettere for å stå for en fornyelse av norsk politikk. Vi er antiautoritære og anti-hierarkiske og kan fornye den politiske kulturen, sier Halvorsen, som ikke er redd for at den sosialistiske visjonen vil drukne i pragmatisme.

-  Hva er poenget i å drømme om et bedre samfunn hvis man ikke gjør noe for at det skal bli realisert, sier Halvorsen.

-  Mer offensive

 IKKE LENGER USIKRE:  -  Ved mange tidligere valg har for mange SV-sympatisører stemt på Ap fordi de var usikre på om vi kunne gjennomføre vår egen politikk. Nå er den usikkerheten ryddet av veien, sier SV-leder Kristin Halvorsen. For anledningen i elbil. Foto: Lars Myhren Holand
IKKE LENGER USIKRE: - Ved mange tidligere valg har for mange SV-sympatisører stemt på Ap fordi de var usikre på om vi kunne gjennomføre vår egen politikk. Nå er den usikkerheten ryddet av veien, sier SV-leder Kristin Halvorsen. For anledningen i elbil. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

-  Det viktigste er å inkludere de folkene som står utenfor makta, sier Halvorsen, som mener at en ny regjering burde samarbeide tett med de frivillige organisasjonene, miljøbevegelsen og solidaritetsorganisasjoner.

Halvorsen er ikke redd for at SV vil få for lite politisk gjennomslag i en ny rødgrønn regjering.

-  Før har Arbeiderpartiet realisert deler av vår politikk etter at vi har fremmet det fra opposisjon. Nå har vi for første gang muligheten til å være med på å realisere dem selv i regjering, sier Halvorsen. Hun mener at man har kommet til et punkt hvor det er viktig at folk ser forskjellen på de tre rødgrønne kameratene.

-  Det er viktig at folk ser forskjellene. Vi er blant annet en garantist for en mer offensiv miljøpolitikk, en mer selvstendig utenrikspolitikk og større satsing på skole og utdanning, sier Halvorsen.

Vilje til å ta makt

For nettopp forskjellene, eller rettere sagt mangelen på forskjeller mellom Arbeiderpartiet og SV kan fort bli et problem for Halvorsen.

-  Det stemmer at SV og Arbeiderpartiet alltid har slåss om mange av de samme velgerne, men det er feil at vi har blitt svekket av samarbeidet. Alle målingene viser at vi har blitt styrket av å vise vilje til å ta makt. Ved mange tidligere valg har for mange SV-sympatisører stemt på Ap fordi de var usikre på om vi kunne gjennomføre vår egen politikk. Nå er den usikkerheten ryddet av veien, sier Halvorsen.