Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil merke automatene med helsefare

Men Trond Giske vil ikke fjerne dem før EFTA-domstolen har talt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kulturminister Trond Giske er positiv til å merke spilleautomatene med helsefare - akkurat som på sigarettpakkene. Men han kommer ikke til å forby automatene før EFTA-domstolen har talt i løpet av ett års tid, selv om han er positiv til et totalforbud.

I dag møtte kulturministeren representanter for den nystiftede Landsforeningen mot spilleavhengighet. Han kunne glede med 200.000 kroner fra departementet i støtte til foreningens arbeid.

Ny skatt

Og regjeringen vil så snart som mulig pålegge automateierne 1.000 kroner i årlig skatt pr. automat. Det skal gi 15 millioner kroner til opplysningsarbeidet mot spilleavhengighet. 70.000 nordmenn har problemer, og automatene er hovedfienden.

- Men vi kan ikke omgå rettsprosessen nå og forby automater før EFTA-domstolen har sagt sitt i striden om det foreslåtte norske automatmonopolet. Det vil etter planen skje i løpet av første halvår 2007. Denne saken er av stor prinsipiell betydning for hele EU- og EØS-området, sa Giske etter møtet med de spilleavhengige.

Kulturdepartementet har allerede bestemt at det skal bli slutt på å bruke sedler i automatene og har ute et høringsforslag om å stenge automatene om natta.

I dag fikk han nye praktiske tips om hva myndighetene kan gjøre i påvente av EFTA-domstolen. Han likte godt et forslag om å merke automatene med helsefare.

- Jeg skal sette meg med tegneblokka og lage et par utkast så snart jeg kommer hjem, sier lederen i den nye foreningen, Jan-Erik Bjørnstad til Dagbladet.no.

Kutte lyd

Giske er også positiv til et forslag fra foreningen om å kutte lyden fra automatene. Kombinasjonen av lyd, lys, bilde og kort tid mellom \'trekningene\' skaper rene suggesjonen.

Vil møte kommunene

Over hundre kommuner har nå markert sin interesse for å fjerne spilleautomatene helt fra sine territorier. Drammen er blant de største kommunene som har bedt om et møte med kulturministeren. Drammen vil blant annet vite om kommunen kan bruke helseloven som hjemmel til å fjerne automatene.

- Jeg vil invitere til et møte med flere av kommunene samlet. Men uansett hva staten mener om tolkningen av helseloven, vil automateierne kunne anke innenfor rettssystemet. Og slike prosesser tar en uendelighet av tid, sier Giske.

Best med EFTA-tap?

Kulturministeren og de automatavhengige er enige om mye, men paradoksalt nok håper de spillavhengiges representanter nå at Giske og Norge taper i EFTA-domstolen. Det vil i så fall åpne for at hvert land kan gjøre hva de vil med spilleautomater og åpne for et norsk totalforbud.

Men en slik EFTA-dom vil skape mer hodebry for Giske og co. Da vil også spillemonopolene til Norsk Tipping og Norsk Rikstoto stå for fall.

Hvis Norge vinner i EFTA-domstolen, vil Norsk Tipping få enerett til å drive automater. Da vil antallet automater vil nærmere halvert dagens tall på 16.000, og dagligvarebutikker blir automatfri sone.

I fjor ble det spilt for 27 milliarder på spilleautomatene, tre ganger mer enn den samlede omsetningen til Norsk Tipping.

20 prosent av automatomsetningen havner hos automateierne (40 prosent av overskuddet), de humanitære organisasjonene (40 prosent) og butikkene (20 prosent). I fjor hadde de 5,4 milliarder kroner å fordele.

ERFARING: Kulturminister Trond Giske møtte i dag representanter for nystiftede Landsforeningen mot spilleavhengighet. Her får han råd av Helge Hansen, som har vært "tørrlagt" automatspiller i fem år og åtte måneder.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling