Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil merke lik med strekkoder

Universitetet i California skal ta innersvingen på liktjuvene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter flere skandaler med salg av donerte likdeler, går California Universitet (UC) teknoveien for å få bukt med de makabre tjuveriene.

Universitetet vurderer nemlig å utstyre donerte menneskekropper med strekkoder, melder AP.

Forskning

Hvert år testamenterer tusener av mennesker i USA sin egen kropp til forskning, organdonasjon og genbanker.

Mange av likene blir verdifulle øvelsespasienter for medisinstudenter, patologer og produsenter av sikkerhetsutstyr. Men det finnes også et blomstrende marked for ulovlig handel med vev og kroppsdeler.

Seinest i fjor ble et av forskningsprogrammene ved UC lagt ned etter mistanke om salg av kroppsdeler.

Denne saken er fortsatt under etterforskning, men dette er ikke den eneste ripa i lakken for universitetet. I 1996 gikk pårørende til søksmål etter påstander om at menneskekropper var blitt kremert sammen med forsøksdyr, og asken kastet i søpla. Tre år seinere fikk sjefen for et annet forskningsprogram sparken etter beskyldninger om at han hadde solgt ryggmarg til et sykehus.

Vil gjenopprette tillit

Nå håper universitetet at tiltak som strekkoding av lik og likdeler, samt kameraovervåking og elektroniske låssystem i bygninger, kan hindre at forskningsmateriale forsvinner.

- Vi vil at folk skal vite at vi gjør alt i vår makt for å respektere den flotte gaven disse donasjonene er, sier viserektor Michael Drake ved UCs medisinske avdeling til AP.

Universitetet tror tiltakene kan berolige folk om at kropper som er donert til forskning blir brukt til formålet.

Professor i bioetikk, Arthur Caplan, er imidlertid usikker på om mikrobrikker med strekkoder er veien å gå. Caplan tror en liktjuv vil fjerne strekkodene, og oppfordrer heller til menneskelig overvåking.