Krigen i Ukraina

Vil mobilisere 300 000: - Helt urealistisk

Russlands president Vladimir Putin mobiliserer reservestyrkene. Forskere er skeptiske til at det vil ha særlig effekt på bakken i Ukraina.

PUTIN TALTE: Russlands president Vladimir Putin talte til befolkningen onsdag 21. september. Dagsbladets kommentator oppsummerer talen. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Mobiliseringen ble annonsert av den russiske presidenten i en forhåndsinnspilt tale onsdag morgen.

- Vi vil bruke alle midler vi har til rådighet for å forsvare landet og folket vårt, sa presidenten.

Ifølge Russlands forsvarsminister, Sergej Sjojgu, vil 300 000 reservestyrker bli kalt inn. Aktivitetene skal starte allerede onsdag.

- Dette er en innrømmelse av at ting ikke går som planlagt. Hadde det gjort det, hadde de ikke trengt å erklære noen delvis mobilisering, sier Russland-forsker ved Nupi, Jakub M. Godzimirski, til Dagbladet.

- Ingen umiddelbar effekt

De siste ukene har ukrainske styrker hatt stor framgang på slagmarka, og brutt gjennom russiske stillinger nord, øst og sør i Ukraina.

Russiske styrker er blitt presset tilbake i flere strategiske områder.

- Det store spørsmålet er om dette blir avgjørende. Innkalling er én ting, men å trene opp folk og få dem ut til fronten er en annen. Det kommer ikke til å endre situasjonen på bakken med en gang, sier Godzimirski.

Han får støtte fra oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets høgskole. Også han er usikker på hvor stor militær effekt mobiliseringen vil få.

- Hvis de kaller inn en kontraktsoldat, for eksempel, som har vært inne to-tre år og sluttet i fjor, vil han være relativt vil godt trent og kunne sendes til fronten fort. Det kan de gjøre med enkeltpersoner, sier Karlsen.

- Men vi ser også at russerne mangler alt fra geværer til uniformer, og det er stor tvil om hvor mange de egentlig klarer å utruste.

- UREALISTISK: Russlands president Vladimir Putin vil kalle inn 300 000 reservesoldater. Det mener oberstløytnant Geir Hågen Karlsen er urealistisk. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

- Helt urealistisk

Oberstløytnanten omtaler planen om å mobilisere 300 000 soldater som «helt urealistisk».

Han tror verken at russerne klarer å mobilisere i nærheten av dette antallet, eller at de klarer å organisere dem i nye militære avdelinger.

- De har slitt med å skaffe utstyr som stridsvogner, artilleri og radioer. De mangler utstyr, logistikk og offiserer til å lede nye avdelinger. Hvis de skal klare det, vil det ta mange, mange måneder, sier han.

Han knytter Russlands mobilisering til den svært vellykkede ukrainske motoffensiven i Kharkiv, Kherson og Donetsk i september.

- Russland har egentlig stått stille i Ukraina, og ble slått kraftig tilbake nå, sier han.

At flere familier nå skal føle krigen tettere på kroppen, tror Nupi-forsker Godzimirski kan vekke reaksjoner i det russiske samfunnet.

- Kanskje det nå synker inn at dette er en krig mot et naboland bestående av innbyggere Putin omtaler som russere, som er villedet av Vesten til å betrakte seg som noe annet. Det er først og fremst trist.

REGNER FLAMMER: Disse dramatiske bildene skal vise termittbomber over byen Ozerne i Donetsk fylke i Ukraina. Video: @Defense of Ukraine. Reporter: Emma Dalen. Vis mer

Skjerper straffene for desertering

Dem som er mot krigen har Dumaen innført lover for å straffe.

Men etter tilbaketrekkingen av styrker nordøst i Ukraina, har Vladimir Putin vært under hardt press fra nasjonalister som har etterlyst intensivering av krigføringen.

Han har tidligere vist vilje til å blidgjøre disse kritikerne.

Tirsdag ble det kjent at den russiske nasjonalforsamlingen forbereder lover som vil skjerpe straffene for forbrytelser som desertering og ordrenekt.

- Det er ikke tilfeldig at de gjør det nå, sier Godzimirski.

- Det sender et signal til dem som skal tvangsinnlemmes i de russiske styrkene, om at hvis de ikke gjør det som forventes, risikerer de årevis bak lås og slå.

Han mener lovverket vil bli vanskelig å implementere.

- Men det kan likevel bli brukt på en veldig vilkårlig måte, som under andre verdenskrig, da alle som ble tatt til fange ble betraktet som forrædere. Hvis folk ble tatt gjorde de ikke det som ble forventet.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer