Vil møte folket uten livvakt

Bare timer etter at Anna Lindhs død ble kjent, var Frp-formann Carl I. Hagen ute på gata omringet av barn og voksne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men Frp-formannen vil ikke ha livvakt. Det vil heller ingen andre norske politikere. De vil møte unger og voksne ansikt til ansikt og høre hva de har å si.

- En politiker er avhengig av å pleie nærkontakt med velgerne, sier Carl I. Hagen.

SV-leder Kristin Halvorsen og Ap-leder Jens Stoltenberg er enige. At Anna Lindh ble stukket ned og drept under en handletur midt i Stockholm sentrum, endrer ikke på det. De vil fortsette å kjempe for å få lov til å være «frittgående» politikere.

Trenger vakthold

- Det er dumt av dem, mener historieprofessor og tidligere stortingsrepresentant for SV, Berge Furre.

- Vi må nå tenke gjennom toppolitikernes sikkerhet. De skal ikke ofres fordi vi ønsker å beholde en idyll, sier Furre til Dagbladet.

Han mener særlig Kristin Halvorsen og Carl I. Hagen er utsatt.

- Jeg skal ikke gi politiet råd eller instrukser. Men det er åpenbart ut fra leserbrev, internettmeldinger og liknende at de to oppleves som provoserende, sier Furre.

Han sier det er viktig at den nære kontakten mellom politikere og velgere opprettholdes. Men det er mulig også med diskré sikkerhetsvakter til stede, mener han.

- Ekkelt

Tidlig i går formiddag ble alle norske partier enige om å avlyse valgkampen i et døgn i respekt for Anna Lindhs familie, den svenske regjeringen og det svenske folk. Dagen gikk med til å kommentere tragedien i Sverige.

Spørsmålet var om politikere utsetter seg for altfor stor risiko.

- Nei, mener SV-leder Kristin Halvorsen.

Drapet på Lindh kommer ikke til å få henne til å rope etter mer sikkerhet, selv om hun medgir at situasjonen er ekkel.

- Alt som dreier seg om valgkamp, blir plutselig så smått. Drapet er en vekker. Særlig når vi tenker på kjerneverdiene og hva som virkelig teller for oss i Norge.

- Tror du det psykologiske etterspillet etter drapet vil sette seg fast i politikerne?

- Som at man ser seg mer over skuldra? Da blir man utrygg. Jeg synes det er ekkelt akkurat nå, men jeg er ikke redd. Like fullt har det kommet en følelse av sårbarhet, sier Kristin Halvorsen.

- Uvirkelig

Stortingsrepresentant Karita Bekkemellem Orheim (Ap) ble selv truet på livet da hun var statsråd.

- Det hele var uvirkelig. Først og fremst var jeg redd for tryggheten til mine nærmeste. Jeg har mann og barn. Slikt gjør noe med deg som person.

Hun roser politiet for at de gjorde en strålende jobb da hun hadde døgnkontinuerlig bevoktning.

Likevel står Orheim fast på at norsk politikk bør utspille seg uten livvakt.

Kosmo tar forbehold

Stortingspresident Jørgen Kosmo (Ap) - som er rangert som landets nummer to etter kongen - oppfordrer folk til å holde hodet kaldt.

- Drapet på Anna Lindh må ikke føre til mindre åpenhet og mindre kontakt, sier han.

- Alle må tenke på hva de utsetter seg for, og unngå unødvendig risiko. Selv går jeg ikke hjem alene etter mørkets frambrudd. Hvis jeg ikke går sammen med kjente, tar jeg taxi.

- En støkk

Kommunalminister Erna Solberg forteller at hun har opplevd å få ekkel e-post og brev som hun har gitt videre til politiet, men hun har aldri trengt livvakt.

- Dette setter en støkk i oss alle, fordi vi opptrer i så mange situasjoner, sier Solberg.

Hun er selv i begynnelsen av 40-åra og har to små barn.

- Når du har barn selv, får det en tilleggsdimensjon i forhold til at du vil beskytte dem. Det tenker man på når brevene kommer.

Hun sier at hun stoler på politiets vurderinger og føler seg trygg.

IKKE REDD: - Jeg vil ikke akseptere at det norske demokratiet og folkestyret skal endre seg. Vi må ikke være ettergivende. Norsk politikk er best uten livvakter, sa Hagen i går. Han skrev villig vekk autografer til unger på Sagene skole i går.