Vil «mure ut» Eliáns far

Nå er det bare et spørsmål om tid før Elians far, Juan Miguel Gonzalez, kommer fra Cuba til USA og får foreldreretten til sønnen. I mens danner Castro-hatere i Miami en menneskelig mur rundt gutten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slektningene som har tatt vare på den seks år gamle båtflyktningen arbeider på spreng for å hindre faren i å hente gutten med hjelp av myndighetene i USA.

Arm i arm slo ei gruppe eksilkubanerne ring rundt huset til Lazaro Gonzalez, der Elian nå bor i Miami i går. Dette er «den menneskelige muren» som skal forsvare gutten dersom myndighetene i USA vil hente ham ut.

Den vesle gutten stirret ut av vinduet på oppstyret.

Kravet fra pleiefamilien i Miami om å få uavhengige psykologer til å vurdere hva som ville være best for Elian - å forbli hos dem eller å komme til faren på Cuba - ble i går avvist av myndighetene i USA går, opplyste pleiefamiliens talsmann, Armando Gutiérrez, til Dagbladet.

Juan Miguel Gonzalez, hans far, har fått innvilget visum til USA, og immigrasjonsmyndighetene er helt klare på at det er faren som skal overta foreldreretten.

Når og hvordan dette skal gjennomføres er fremdeles et forhandlingsspørsmål med slektningene. Myndighetene vil forsøke å gjøre flyttingen av Elian så myk som mulig.

Hale ut

Om Juan Miguel Gonzalez vil lande i Washington, New York eller Miami er foreløpig uklart. Mye tyder på at Miami og Lille Havanna vil være for opphetet av følelser til at han tar sjansen på et familiemøte. Det er også mye som tyder på at et ønske om at Juan Miguel skal bo sammen med kubanske offisielle personer i Washington vil skape raseri i Lille Havanna. Det vil bekrefte deres teori om at Elians far er dirigert av Fidel Castro personlig.

I går satt filleonkel Lazaro Gonzalez' advokater i nye forhandlinger i de føderale rettslokalene i Miami, men mye tyder på at de vil gjøre alt de kan for å forhale forhandlingene.

Utenfor Elians hjem samlet det seg i går hundrevis av mennesker som overhodet ikke vil at faren skal hente gutten. Mange sier de vil heller dø enn å la Elian vende tilbake til Cuba. Store politistyrker voktet området hvor Elian bor i går, og politihelikoptre hang over området da det begynte å bli ettermiddag.

Heller dø

Marileysis (21), dattera til Lazaro Gonzalez, ble i går brakt til sykehus etter at hun besvimte da en reporter spurte om hennes reaksjoner på at faren kunne bli arrestert hvis familien holdt Elian tilbake. Marileysis har fungert som surrogatmor for Elian etter at han ble funnet i havet utenfor Florida 25. november i fjor.

Siste krav fra slektningene i Miami er at myndighetene må sende tre uavhengige psykologer og psykiatrer for å vurdere om Elian bør flyttes.

Bare gråter

En hulkende Marileysis sa i går på fjernsyn at Elian bare gråter når de sier at faren kommer for å hente ham. Og eksilkubanerne mener gutten vil hjernevaskes hvis han vender tilbake til Cuba.

Det store spørsmålet etter hvert er hvem som hjernevasker hvem i denne tragiske historien om en liten seksåring som så sin mor drukne på havet.