Vil myke opp innvandrings-stoppen

Det kan være aktuelt å myke opp innvandringsstoppen, sier stortingsrepresentant Inge Lønning (H). Han mener det er behov for gjennomdrøfting av flyktning- og innvandringspolitikken. - Alle partier bør være åpne for en grunnleggende og fordomsfri debatt, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Dagbladet i går tok Unge Høyre-leder Bjørn Skaar til orde for en bred debatt om flyktning- og innvandringspolitikk.

Skaar åpner for fri innvandring til Norge, som har hatt innvandringsstopp siden 1975. Lønning hilser en slik debatt velkommen.

Flikking

-

Jeg tror ikke bare Høyre, men hele det politiske spekteret vil ha godt av en slik debatt. Slik jeg oppfatter Skaar, ønsker han en helt fordomsfri drøfting av alle sider ved flyktning- og innvandringspolitikken. Det har mye for seg, sier Lønning.

Han er enig med UH-lederen i at man må slutte å bunte mennesker sammen i én kategori.

- Vi må se på innvandrerne som en mulighet, mer enn som en hodepine for det norske samfunnet.
- Den politikken som føres i dag, er i stor grad flikking på noe vi har holdt på med veldig lenge. Mitt inntrykk er at også integreringsmeldingen tok for gitt at hovedtrekkene i innvandringspolitikken skal være uendret, mener Lønning.

Han peker på at det absolutt er behov for å tenke flyktning- og innvandringspolitikken gjennom fra bunnen av. Dette bør være en naturlig del av en verdidebatt, sier Lønning. Han er også åpen for å drøfte innvandringsstoppen.

Mangler arbeidskraft

- Hvis vi skal ta en grundig debatt, må alle sider vurderes, både målene og virkemidlene.

- Situasjonen på arbeidsmarkedet er et moment som taler for oppmyking av innvandringsstoppen. Behovet for kvalifisert arbeidskraft, ikke minst i pleie- og omsorgssektoren, vil øke kraftig de neste årene.
- Norge vil antakelig ikke være i stand til å dekke behovet via det innenlandske markedet. Det virker heller ikke som folk innen EØS-området er så interessert i å flytte på seg, sier Lønning, som likevel ikke tror det er aktuelt å oppheve innvandringsstoppen på kort sikt.

Han advarer mot for raske omlegginger av innvandringspolitikken.