PRESENTERER REFORMER: Arbeidsminister Robert Eriksson presenterer reformer i arbeidsmiljøloven i Regjeringskvartalet. MMS-foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
PRESENTERER REFORMER: Arbeidsminister Robert Eriksson presenterer reformer i arbeidsmiljøloven i Regjeringskvartalet. MMS-foto: Ralf Lofstad / DagbladetVis mer

Vil myke opp reglene for midlertidig ansettelse

- Vil hjelpe folk inn i arbeidslivet, sier minister Eriksson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På en pressekonferanse i Regjeringskvartalet presenterer nå arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) sine mye omtalte reformer for arbeidslivet. Stikkord er lettere adgang til å ansette folk midlertidig, utvidede grenser for overtid, adgang til å pålegge søndagsarbeid og heve aldersgrensa for hvor lenge man kan stå i arbeid.

Fagbevegelsen har allerede uttrykt kritikk mot Erikssons lovreformer, og frykter en forråing av arbeidslivet. Eriksson selv har flere ganger hevdet at reformene innebærer et mer inkluderende arbeidsliv.

- Jeg ønsker en åpen og reell prosess, der alle partene får anledning til å gjøre rede for sine synspunkter, sier ministeren under innledningen.

Han framholder:

- Vi presenterer nå flere moderate reformer, som skal på høring. Reformene vil gjøre arbeidslivet mer tidsriktig og fleksibelt. De trygge bestemmelsene står fast, og arbeidsmiljøloven skal fremdeles være ei trygg havn for de ansatte.

Det er flertall for regjeringens reformer på Stortinget.

• Les regjeringens pressemelding om reformene her, og faktaarket om reformene her

Fem punkter Punkt 1, og etter alt å dømme hovedpunktet i reformen, er det ministeren kaller en oppmykning av adgangen til å ansette folk midlertidig.

- Jeg ønsker en adgang til midlertidig ansettelse i ni eller tolv måneder uten vilkår, men med begrensninger for å hindre misbruk, sier Eriksson.

Han skisserer opp flere alternative løsninger:

1. Det skal ikke gis adgang til å ansette midlertidige arbeidstakere flere ganger etter hverandre for å utføre samme arbeid (utover ni, ev. tolv måneder).

2. Det bør ikke være adgang til å erstatte en midlertidig ansatt med en annen midlertidig ansatt for å utføre samme arbeid.

3. Karantene for forlenget midlertidig ansettelse på ovennevnte grunnlag for bedriften (ni eller tolv måneder).

4. Dagens adgang består - for eksempel ved tidsbegrensede oppgaver eller i vikariat.

5. Skal retten til fast ansettelse etter fire år omfatte flere grunnlag for midlertidig ansettelse eller kortes ned?

- Dette vil gi mange mulighet til å prøve seg i arbeidslivet - personer som ellers ikke ville fått muligheten, sier Eriksson.

Han viser til at en stor andel av midlertidige ansatte etter ei tid får fast jobb.

Viser til Ap Eriksson ønsker også at det blir lettere å pålegge folk å jobbe på søndager.

- I dag er det forbudt å jobbe på søndager - men alle vet at det jobbes på søndager likevel. Det var (Ap's) Sylvia Brustad som i sin tid innførte dette, minner Eriksson om.

Konkret ønsker statsråden å endre ordlyden i loven fra "forbud mot søndagsarbeid med mindre arbeidets art gjør det nødvendig", til "søndagsarbeid er tillatt når arbeidets art gjør det nødvendig".

Eriksson ønsker også at arbeidstakere i utgangspunktet jobber annenhver søndag. Dagens begrensning om at hver tredje søn- eller helgedag må være fri, fjernes.

Mer overtid Grensa for overtid som kan pålegges arbeidstakeren, økes fra 10 til 15 timer i uka, og fra 25 til 30 timer i måneden. Samtidig økes grensa for å avtale utvidede rammer for overtid i lokal avtale fra 15 til 20 timer i uka, og fra 40 til 50 timer i måneden.

Eriksson legger fram til to forslag for å heve arbeidsmiljølovens aldersgrenser.

1. 70-årsgrensen heves til 72 år, samtidig som adgangen til lavere bedriftsintern avgangsalder fjernes.

2 og 3. 70-årsgrensa heves til 72 eller 75 år. Samtidig videreføres en begrenset adgang til bedriftsintern avgangsalder. En mulig begrensning kan være en nedre grense på 70 år eller krav til tariffavtale om lavere bedriftsinterne aldersgrense. Overgangsordninger vil bli vurdert, og det er også forslag om å beholde dagens grenser.