Vil nærmest totalforby abort i Polen: Flere tusen protesterer

- Jeg er skikkelig sint på disse mannfolkene i dress som vil ta avgjørelser om livet til mennesker som befinner seg i til tider ulidelige situasjoner.

SVART PROTEST: Tusener har tatt til gatene i Polens hovedtad Warsawa for å demonstrere mot nye innstramninger i landets abortlover. Foto: REUTERS/Kacper Pempel/NTB scanpix
SVART PROTEST: Tusener har tatt til gatene i Polens hovedtad Warsawa for å demonstrere mot nye innstramninger i landets abortlover. Foto: REUTERS/Kacper Pempel/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tusenvis av svartkledde demonstranter protesterte lørdag i Warszawa i protest mot et lovforslag som nærmest vil totalforby abort i Polen.

«Stans fanatikerne ved makten» og «Vi trenger leger, ikke politi» var blant parolene i protesten utenfor nasjonalforsamlingen.

Demonstrasjonen var arrangert av ulike grupper som er for retten til selvbestemt abort. Det katolske Polen har fra før en av Europas strengeste abortlover, men myndighetene må nå ta stilling til et lovforslag om å skjerpe loven ytterligere. Det innebærer at svangerskap bare kan avsluttes dersom morens liv står i fare. I tillegg foreslås straffen for å bryte abortloven hevet fra to til fem års fengsel.

Forslaget er et borgerinitiativ fra aktivistgruppen Stopp Abort, som har samlet inn 450 000 underskrifter. I henhold til polsk lov må nasjonalforsamlingen behandle forslag som støttes av 100.000 eller flere underskrifter.

STEILE FRONTER: I abortdebatten i Polen. Foto: REUTERS/Kacper Pempel/NTB scanpix
STEILE FRONTER: I abortdebatten i Polen. Foto: REUTERS/Kacper Pempel/NTB scanpix Vis mer

- Jeg er skikkelig sint på disse mannfolkene i dress som vil ta avgjørelser om livet til mennesker som befinner seg i til tider ulidelige situasjoner, sier ungdomsskolelæreren Anna Blumsztajn, en av demonstrantene.

Landets innflytelsesrike katolske kirke ga i utgangspunktet sin velsignelse til lovforslaget, men siden har polske biskoper satt ned foten for å fengsle kvinner som tar abort.

- Vi kommer ikke til å tillate at våre sykehus forvandles til torturkamre, og våre leger til fengselsvakter, sier arrangør og medlem av venstrepartiet Sammen, Agnieszka Dziemianowick-Bak.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer