Vil nagle Krekar til Saddam

Organisasjonen Indict har lenge etterforsket mulla Krekars aktiviteter i Nord-Irak. De kan ha gitt USA bevisene de trenger for å koble denne tilhengeren av Osama bin Laden til Saddam Hussein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Indict har samlet enormt mye dokumentasjon om Iraks overgrep mot kurderne i Nord-Irak. Hussein er veldig flink til å finne kurderledere som hjelper ham med å destabilisere selvstyreregionen. Hvis mulla Krekar har samarbeidet med Hussein, vil Indict kunne kjenne til dette, sier Beate Slydal, som er Amnestys Irak-ekspert i Norge.

Opplysningene fra organisasjonen med hovedsete i London, kan være årsaken til USAs voldsomme interesse for den norske mullaen.

Skaffer beviser

Siden 1997 har Indict jobbet for å stille Saddam Hussein og hans medhjelpere for en internasjonal straffedomstol. Organisasjonen, som har mange topp-politikere som støttespillere, har et stort kontaktnett i Nord-Irak og bruker dette til å skaffe beviser for president Saddam Husseins krigsforbrytelser. Dette nettverket har de brukt for å kartlegge mulla Krekars fortid, kontakter og aktiviteter i Nord-Irak.

- Indict er en anerkjent organisasjon som USA har hatt grunn til å tro på, hvis de har gitt opplysninger om Krekar, sier Slydal.

Hun har besøkt de kurdiske områdene i Nord-Irak flere ganger, og er trolig den i Norge som kjenner Indicts virksomhet best.

Saddams mann?

Dersom organisasjonen nå har gitt USA beviser for at Krekar er Husseins mann, kan det gi USA enda en grunn til å gå til krig mot Irak. I sin tale til FN understreket president Bush at de er moralsk forpliktet til å angripe Hussein på grunn av hans brudd på menneskerettighetene. Mulla Krekar blir koblet til flere massakrer og forbrytelser i indre kurdiske konflikter. Dette er forbrytelser mot menneskeheten som USA gjerne vil koble Hussein til. Den islamske ekstremistgruppa på flere hundre mann som Krekar angivelig leder, blir mistenkt for å bestå av flere medlemmer av nettverket al-Qaida som flyktet fra Afghanistan.

- Hvis dette stemmer, kan mulla Krekar være en av flere lenker mellom al-Qaida og Saddam Hussein, sier Slydal.

Hun understreker at så langt er ingen beviser på dette lagt fram offentlig.

Troverdig

NRK fortalte i går kveld mulla Krekars advokat Brynjar Meling at Indict i juli ga opplysninger om hans klient til den amerikanske ambassaden i Oslo. Advokaten tolker de nye opplysningene som nok et tegn på at det er USA som trekker i trådene for å få fatt i Krekar.

Indicts styrke består nettopp i å skaffe til veie troverdig dokumentasjon. Amerikanerne hadde derfor god grunn til å handle da Krekar dukket opp på flyplassen i Amsterdam torsdag. Justisminister John Ashcroft skal ha vært veldig interessert i mulla Krekar da han snakket med den nederlandske justisministeren lørdag.

Det lyktes ikke Dagbladet å komme i kontakt med Indict i går kveld.

Krekar og Saddam: Organisasjonen Indict har arbeidet lenge for å framskaffe beviser for at mulla Krekar er Saddams mann.