Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Vil NATO starte en tredje verdenskrig?»

Beograd 8.mai: Det er alt lørdag, kvart på to om natta. NATO har bomba trafostasjoner. Et flimrende stearinlys. Min hovedfagsoppgave i norsk skrev jeg om et norsk middelalderhåndskrift. Ofte lurte jeg på hvordan det var å skrive i middelalderens klostre. Nå vet jeg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To kraftige eksplosjoner. Bordet flytter på seg. Flydur som forsvinner.

Den forrige natta var kald, med isende vind som blåste gjennom klærne uansett nasjonalitet på eieren. Jeg forsøkte å sove, men samtalen med ei niårig jente, datter til noen kjente, flyktninger fra Sarajevo, gnaget uten avbrudd. Hus med hull etter splinter kaller hun for suppesil. Ni år og to kriger. Bokstavene på skjermen flyter mens jeg forsøker å svare på e-posten.

Min sønn kommer tilbake fra skolen: Skoleåret er slutt for alle elever i landet. Han har S i alle fag, men ingen gleder seg. Ikke han heller.

Kona sover, urtrøtt etter en våkenatt til. Mdeleine Albright anmoder om at Rugova ikke krever slutt på bombingen, for ikke å så splittelse i NATO-rekkene.

I Belgrade Open School forsøker vi å planlegge undervisningen. Det mest brukte ordet er «hvis».

Det pene været mot middagstider lokker folk ut tross flyalarmen. I gågata er det boksalg fra stands i nesten hele dens lengde.

Kort konferansetime for svenskstudentene. Nyheter i radio. Bombemål ramses opp, bl.a. brua til jernbanen Beograd - Bucuresti.

Norsktimen. To studieår slått sammen, men bare fem studenter. Tanja, som har kommet fra Pancevo over brua, ber om at vi slutter tidligere.

Nyheter i radio. Nye bombemål. Kosovo vanlig. Hvit røyk vanlig brann, svart røyk bomber, kullsvart røyk nedbomba oljelager.

Flere byer i indre Serbia. Også disse med overveiende muslimsk befolkning. Amerikansk måte å fremme mellometnisk forståelse. Vi snakker om mellomkrigslitteraturen. Noen spør: Hvilken mellomkrigstid?

Nyheter. Bomber over byen Nis: sykehuset, legevakta, boligkvarteret, en del av universitetet, grønnsakmarkedet bombet med splintbomber midt på dagen. Mange drepte og sårede. Lang stumhet. Hvor mange menneskeliv koster NATOs troverdighet?

Vi snakker om deres oversettelser av Kjell Askildsens og Øystein Lønns noveller. Flyalarmen over. Tanja puster ut og skynder seg hjem.

Min datter stikker innom for å fortelle at alle preparatøvelser er slått sammen til en eneste. Readers Digest-utgave av skole og universitet.

Datamaskinen er på igjen. Noe etter klokka ni går flyalarmen. Strømmen borte, NATO har bombet trafostasjoner.

Siden følger bombetoktene med omkring en times mellomrom. Generalstaben, det føderale innenriksdepartementet, en lokal politistasjon, et hotell. Alt i boligområder. Hver bombe utløser bilalarmene. Akkompagnement som i filmen «Apokalypse nå».

Noe før midnatt bomber NATO den kinesiske ambassaden med to bomber etter hverandre. Redningsmannskapene leter i ruinene. Det fins både drepte og sårede. Vil NATO starte en tredje verdenskrig?

Nye bomber over Beograd. Vindusrutene klirrer. Skål for NATO-jubileet? Men strømmen kommer tilbake. Fra en av radiatorene surkler vann. Jeg klarer å tette. Novi Sad bombet igjen. UCK har drept Fehmi Agani. Du skal få ei bombe i mårå som rein og ubrukt står.