Vil nekte Bush 640 milliarder

Hele 60 prosent av velgerne i USA vil ikke bruke ufattelige 640 milliarder kroner på gjenoppbygging av Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Irak-politikken til president George W. Bush er i stadig sterkere motvind, og det innrømmer utenriksminister Colin Powell som er på besøk i Irak. Terrorister som infiltrerer Irak er blitt en betydelig trussel mot stabiliteten i landet, innrømmet Powell da han for første gang besøkte landet i går.

Utenriksministerens reise til Irak, bare noen uker etter at forsvarsminister Donald Rumsfeld besøkte landet, er mest trolig beregnet på å forsikre opinionen i USA om at situasjonen er under kontroll.

- En akilleshæl

Powell sa at terror ikke skulle få avspore gjenoppbyggingen av Irak og at han håpet å se en folkevalgt og selvstendig regjering på plass midt i 2004. Powell gjentok sin forsikring om at USA ikke ville trekke seg ut for tidlig, men heller ikke bli en dag lenger enn nødvendig. Han avviste helt Frankrikes forslag om å overlate gjenoppbyggingen til Irak i løpet av en måned.

De forskjellige uttalelsene og reisene til Irak kan vanskelig tolkes som annet enn at okkupasjonen er blitt en akilleshæl for president George W. Bush.

To meningsmålinger publisert samtidig med Powells besøk i Irak, viser en kraftig tilbakegang i støtten til presidentens Irak-politikk. 52 prosent sier nå at de har tillit til måten presidenten håndterer Irak på. Ifølge Newsweeks meningsmåling, som er den minst dramatiske, er dette en nedgang på 13 prosentpoeng siden april i år. Samtidig sier et stort flertall nei til å bruke 87 milliarder dollar på gjenoppbygging av Irak. 60 prosent vil ikke at Kongressen skal bevilge dette beløpet.

- Volden nedadgående

Før Powell reiste til Irak hadde han møter i Genève med utenriksministrene for FNs fem faste medlemsland i Sikkerhetsrådet. Det kom ikke til noe gjennombrudd i disse samtalene og tautrekkingen i FN fortsetter i New York i kommende uke. USA ønsker sterkt å ha en avklaring før 23. september, da det er ventet at George W. Bush skal tale ved åpningen av FNs generalforsamling.

Samtidig med at Colin Powell var i Irak og vedgikk USAs problemer i landet, sa visepresident Dick Cheney i TV-programmet «Meet the Press» at volden mot de amerikanske styrkene er for nedadgående.

- Antallet daglige episoder denne måneden er betydelig færre enn forrige måned, sa Cheney, som karakteriserte situasjonen i størstedelen av Irak som relativt stille og stabil.

Samme dag som Cheney sa dette ble en amerikansk soldat drept i Falluja, som en hevnaksjon etter at amerikanske styrker ved en feil drepte ni irakiske politifolk.