Vil nekte deg å betale med kontanter

NHO Reiseliv vil ha kontantfri soner på hoteller og restauranter.

NHO Reiseliv ønsker å kunne nekte gjester på hotell og restauranter å betale med kontanter. Nå ønsker de et prøveprosjekt med kontantfri sone og håper at et regjeringsskifte vil gjøre dette mulig. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
NHO Reiseliv ønsker å kunne nekte gjester på hotell og restauranter å betale med kontanter. Nå ønsker de et prøveprosjekt med kontantfri sone og håper at et regjeringsskifte vil gjøre dette mulig. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NHO Reiseliv ønsker å kunne nekte gjester på hotell og restauranter å betale med kontanter. Nå ønsker de et prøveprosjekt med kontantfri sone og håper at et regjeringsskifte vil gjøre dette mulig.

For at et slikt prøveprosjekt skal være mulig, trengs en lovendring som opphever forbrukernes rett til å betale med kontanter, skriver Aftenposten.

Finansdepartementet har tidligere sagt nei til å utrede saken, men konstituert administrerende direktør i NHO Reiseliv, Jostein Hansen, sier at man etter ferien igjen vil ta kontakt med departementet.

- Reiselivet er godt egnet til å forsøke en slik ny praksis. Vi ønsker like konkurransevilkår for alle og sliter med dårlig rykte fordi noen useriøse bedrifter driver virksomheten svart. Med en lov om kun elektronisk betaling, gjerne knyttet opp mot serveringsbevillingen, vil det meste av all uregistrert omsetning forsvinne, mener Hansen.

Et regjeringsskifte til høsten vil gjøre mulighetene for en lovendring og et prøveprosjekt større, tror Hansen.

Arbeidspolitisk talsmann i Høyre, Torbjørn Røe Isaksen, bekrefter Hansens inntrykk og sier at Høyre ønsker en utredning fordi forslaget kan løse store problemer med svart økonomi. Samtidig understreker han at han ikke sier at partiet vil gå inn for å forby kontanter.

Statssekretær Morten Søberg (Sp) i Finansdepartementet avviser forslaget.

- Å kunne betale kontant er en rettighet vi ønsker å beholde, sier han.

(NTB)