Vil nekte Haakon og Mette-Marit å rive denne låven

- Riv heller monarkiet, sier advokat Ulrik Hegnar.

- IKON: Museumsbestyrer ved Asker museum, Fredrikke Hegnar von Ubisch, har tidligere sagt til Budstikka at «Rødlåven er et ikon i Asker-landskapet» og at kronprinsparet gir et dårlig signal til de som sitter på hus som er verdt å verne. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
- IKON: Museumsbestyrer ved Asker museum, Fredrikke Hegnar von Ubisch, har tidligere sagt til Budstikka at «Rødlåven er et ikon i Asker-landskapet» og at kronprinsparet gir et dårlig signal til de som sitter på hus som er verdt å verne. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har stormet rundt kronprinsparet etter at Mette-Marit og kronprins Haakon søkte om å rive to bevaringsverdige hus ved eiendommen deres på Skaugum, «Rødlåven» og husmannsplassen på Bråten.

Museumsbestyrer ved Asker museum, Fredrikke Hegnar von Ubisch, har tidligere sagt til Budstikka at «Rødlåven er et ikon i Asker-landskapet» og at kronprinsparet gir et dårlig signal til de som sitter på hus som er verdt å verne.  

Flere naboer og engasjerte lokalinnbyggere har sendt inn sine protester til Asker kommune. En egen Facebookgruppe «Bevar Rødlåven» er opprettet.

- Riv monarkiet isteden En som har engasjert seg i rivestriden er advokat Ulrik Hegnar. Han har tidligere sagt til Budstikka at han har blitt republikaner på grunn av rivestriden. «Riv monarkiet isteden», sa Hegnar til Budstikka i sommer. Når Dagbladet ringer han søndag er han fortsatt like oppgitt.  
 
- Det er helt utrolig at kronprinsparet får lov til å slippe unna med å få oppføre seg slik. De har helt bevist latt verneverdige bygninger innenfor Semsvannet værnområde forfalle slik at de lettere kan rive dem seinere, sier Hegnar. Han viser til at kongefamiliens kommunikasjonssjef har sagt at bygningene ikke «lenger egnet til det de ble bygget for. De er ikke i bruk, og det er ikke behov for dem i dag».

- Det er jo en presis beskrivelse av kongefamilien selv. Det er vel de som ikke lengre har en funksjon, ikke disse vakre bygningene som er en viktig der av vår kulturhistorie. Bygningene er langt mer bevaringsverdige enn et monarki, sier Hegnar, som har startet en kronerulling for å bevare låven. Så langt har de samlet inn 25 000 kroner.

Vil ikke kommentere Kongefamilien fastholder at de vil rive bygningene.

- Vi har tidligere uttalt at byggene det er snakk om er i så dårlig forfatning at det ikke på noen måte er hensiktsmessig å gjenoppbygge dem, sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen til Dagbladet. Han vil ikke kommenter påstandene om at kongefamilien bevist har latt husene forfalle.

- Vi ønsker ikke å kommentere dette ytterligere, sier Gjeruldsen.

Lørdag skrev Budstikka at Fylkesmannen nå vil nekte Haakon og Mette-Marit å rive de bevaringsverdige husene.

Kulturminnerådgiver Mildrid Melkid skriver at Rødlåven og husmannsplassen kan restaureres.

«Låven har stor kulturhistorisk verdi og er et eksempel på bygg det er svært få igjen av i Asker, trolig ingen», skriver Melkid i brevet.

Til slutt skriver hun at hvis Asker kommune sikrer de kulturhistoriske verdiene disse byggene innebærer, så vil administrasjonen i fylkeskommunene be politikerne i fylkestinget å få omgjort vedtaket.

RIVINGSKRANGEL: Det har stormet rundt Mette-Marit kronprins Haakon Magnus etter at de søkte om å rive to bevaringsverdige hus ved eiendommen deres på Skaugum, «Rødlåven» og husmannsplassen på Bråten. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
RIVINGSKRANGEL: Det har stormet rundt Mette-Marit kronprins Haakon Magnus etter at de søkte om å rive to bevaringsverdige hus ved eiendommen deres på Skaugum, «Rødlåven» og husmannsplassen på Bråten. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer