Vil nekte ungdom fri ferdsel

Justisdepartementet ønsker å forby ungdom å oppholde seg på steder med utstrakt kriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er ett av forslagene i et nytt høringsnotat.

Justisdepartementet vil gi politiet mulighet til systematisk å følge opp barn som oppholder seg i kriminelle miljøer. Unge mellom 12 og 15 år som oppholder seg på steder med utstrakt kriminalitet, skal ifølge forslaget kunne pålegges oppholdsforbud av politiet.

Oppholdsforbud kan vare i inntil to måneder hver gang, men det skal ikke gjelde for så store områder som for eksempel «Oslo sentrum,» heter det i høringsrapporten.

Foreldre eller foresatte skal rådspørres hver gang oppholdsforbud begjæres, og barnet og foreldrene skal kunne klage avgjørelsen inn for en høyere instans. Justisdepartementet foreslår Politidirektoratet som klageinstans for oppholdsforbud.

Vil straffe bakmenn

Justisdepartementet og Barne- og familiedepartementet foreslår blant annet et helt nytt punkt i straffeloven som kan brukes til å forfølge voksne som lokker unge til kriminelle handlinger.

- Formålet er å ramme aktiv rekruttering til gjenger som begår kriminelle handlinger, bruk av barn som selgere av narkotika eller organisert utnytting av spesielt utsatte barn som for eksempel asylsøkere, skriver departementene i den ferske høringsrapporten. Forslaget går ut på at slike lovbrudd får en strafferamme på to års fengsel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer