Henning Kristoffersen leder Handelshøyskolen BIs avdeling i
Shanghai der nå over 1000 kinesiske bedriftsledere har tatt
sin MBA-grad. I åra 1999 - 2002 var han leder av nordisk senter ved Fudan-universitetet. Tror Kina blir ledende stormakt i 2020.

Foto: Privat
Henning Kristoffersen leder Handelshøyskolen BIs avdeling i Shanghai der nå over 1000 kinesiske bedriftsledere har tatt sin MBA-grad. I åra 1999 - 2002 var han leder av nordisk senter ved Fudan-universitetet. Tror Kina blir ledende stormakt i 2020. Foto: PrivatVis mer

- Vil neppe bidra til mer demokrati

Kina vil minimalisere Nobel-prisen, mener Kina-ekspert

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||||- Jeg tror ikke fredsprisen til Liu Xiaobo vil fremme demokrati og menneskerettigheter i Kina, hvis det var hensikten med prisen. Kineserne vil se på denne prisutdelingen som en veldig vestlig reaksjon og som et ønske om å påvirke utviklingen i landet, sier Henning Kristoffersen, som tidligere har ledet Handelshøgsolen BIs virksomhet i Kina og nå er direktør for Handelshøyskolen BIs internasjonale relasjoner.

Ukjent for kineserne
- Den jevne kineser vet ikke hvem Liu Xiaobo er. Den ene grunnen er at de fleste kinesere først og fremst er opptatt av å få et bedre liv, og ikke så opptatt av demokrati. Den andre grunnen er at staten kontrollerer media, sier Kristoffersen, som er antropolog og forfatter av boka "Det nye Kina".

Gjøre minst mulig

Han tror de kinesiske myndighetene vil tone ned prisen og betydningen av den mest mulig og gi minst mulig informasjon om pristildelingen.
- Liu Xiaobo vil ikke slippe løs fra fengselet og neppe få forkortet fengselsstraff. Det ville være å gi Nobel-prisen betydning, sier Kristoffersen