AstraZeneca-vaksinerte:

- Vil nok få tilbud om dose to

Rundt 130 000 har fått første dose av AstraZeneca-vaksinen i Norge. Både Legemiddelverket og Helsedirektoratet anser det som en god løsning at disse blir tilbudt dose to av en annen vaksine - dersom AstraZeneca skrotes.

MANGE VENTER: Over 100 000 nordmenn har fått første dose av AstraZenecas coronavaksine, som inntil videre er satt på vent mens undersøkelser om mulig sammenheng med alvorlige sykdomstilfeller pågår. Både Legemiddelverket og Helsedirektoratet har imidlertid stor tro på at personene vil få tilbud om dose to av en vaksine. Foto: Heiko Junge / NTB
MANGE VENTER: Over 100 000 nordmenn har fått første dose av AstraZenecas coronavaksine, som inntil videre er satt på vent mens undersøkelser om mulig sammenheng med alvorlige sykdomstilfeller pågår. Både Legemiddelverket og Helsedirektoratet har imidlertid stor tro på at personene vil få tilbud om dose to av en vaksine. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Norge stanset all bruk av vaksinen 11. mars etter meldinger om tilfeller av blodpropp hos folk som har fått vaksinen. Totalt er det meldt om fire dødsfall.

AstraZeneca-vaksinen settes i to doser, med noen ukers mellomrom, og for over 100 000 nordmenn er tilbudet om dose to foreløpig ukjent.

- Det er ganske mange mennesker som er i den situasjonen nå. Som har fått første dose av AstraZeneca og nå lurer på om de skal ta en andre dose av den, eller om de skal få noe annet, sier Nakstad til Dagbladet TV.

FHI valgte forrige uke å utsette avgjørelsen, og AstraZeneca-pausen ble forlenget fram til 15. april.

- Foreløpig vet vi ikke hvordan det blir og det avhenger av effektstudier i utlandet. De fleste vil nok få et tilbud om en dose nummer to. Om det blir Pfizer, Moderna eller en annen vaksine, det vet vi ikke enda.

- God immunitet

Nakstad forteller at det er gjort studier av enkeltvaksiner og effektene av dem, og også studier av effekten av bare én dose.

- Da kan man gjøre beregninger. Siden dette gir ulik type immunitet, og har ulike virkningsmekanismer, kan det være at en dose av en vaksine, og en dose av en annen, gir like god effekt. Men det kunnskapen har vi ikke enda. FHI ser nå på dette, og de vil gi et godt råd til dem dette gjelder, sier han og legger til:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer