Nakstad etter festhelg i finværet:

- Vil nok se mer av dette

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet tror ikke åpne uteserveringer i hovedstaden vil løse problemet med samlinger i finværet.

PARKLIV: Helga var preget av varme dager, og folk i Oslo benyttet anledningen til å samles i mange av byens parker. Dette sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad kommer med en klar oppfordring til festklare Oslo-borgere. Video: Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 119 000 +312
innlagt109 -17
døde 774
påvist smittet 162 000 000+313.8K
døde 3 370 000 +7.5K
Se mer

Over hele landet søkte våryre nordmenn ut i finværet i helga, og politiloggene var fulle av både feststøy og ansamlinger. Nakstad gikk søndag formiddag ut i Dagbladet og advarte om at større samlinger utover våren i verste fall kunne forsinke den nasjonale gjenåpningen.

- Jeg tenker det er helt naturlig at folk trekker ut når det er fint vær. Og vi synes det er bedre å være utendørs enn innendørs, fordi det er mindre smitterisiko. Men da er det om og gjøre å ikke være for mange for tett og ikke gjøre det til store fester. Men klarer man å unngå det, så er det egentlig bare positivt at man er utendørs, sier Nakstad til Dagbladet TV mandag.

STAPPFULLT: Folk samlet seg i parken på St. Hanshaugen i Oslo lørdag kveld. Foto: Torstein Bøe / NTB
STAPPFULLT: Folk samlet seg i parken på St. Hanshaugen i Oslo lørdag kveld. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Skeptisk til Oslo-åpning

Den nasjonale skjenkestoppen ble opphevet fredag, og mange prioriterte en etterlengtet utepils i helga. I Oslo har det vært skjenkestopp siden november, og flere, blant annet restaurant- og bareier Torgeir Ambriz Standal, peker på at uteserveringene bør få åpne - alternativt uten skjenking av alkohol.

Nakstad er imidlertid skeptisk til at dette er noen løsning på parkansamlingene i hovedstaden, og mener helgas tendenser er noe man vil se mer til framover.

- Jeg tror nok ikke det er sånn at om uteserveringene åpner så vil alle gå dit isteden. Det vil nok nå framover være folk både i parker, på fester hjemme, og på utestedene når de åpner. Når det blir vår og folk vil møtes, vil de gjøre det på veldig mange arenaer tror jeg. Så blir det en helhetsvurdering som kommunene må gjøre. Oslo kommune har lagt en god plan og følger nøye med på at utviklingen går riktig vei.

ADVARER: Assisterende direktør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet advarer mot for tidlig gjenåpning, og viser til at det har gått galt i mange andre land. Foto: Berit Roald / NTB
ADVARER: Assisterende direktør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet advarer mot for tidlig gjenåpning, og viser til at det har gått galt i mange andre land. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Høyt nivå flere steder

Smitten i Oslo har vært synkende de siste ukene, og det siste døgnet er det registrert 88 nye tilfeller. Det er også fortsatt forbud for besøk av flere enn to personer - en regel som trolig skal vurderes på nytt denne uka.

- Det at Oslo kommune signaliserer at de kommer til å ta forsiktige steg, og begynne med en viss gjenåpning og så se at det går bra og gå videre igjen, det tror vi er veldig fornuftig. Ta det gradvis og kontrollert nå de neste ukene og månedene.

- Mener du at grensa på to besøkende kan fjernes?

- Det er en vurdering som Oslo kommune må gjøre. Enkelte bydeler har fortsatt veldig høyt smittenivå sammenliknet med det vi har hatt hittil i pandemien i Norge, så her må man gjøre en helhetsvurdering og veie dette opp mot risikoen for at folk endrer atferd. Selv om endringen av én regel ikke er så stor, så kan signalet og folks oppfattelse være at «nå går det bra» og «jeg kan dra på de festene jeg ikke burde dra på» og så har man mer aktivitet med folk, advarer han.

Også nasjonalt har smitten vært synkende den siste tida, med 366 nye tilfeller det siste døgnet. Det er likevel fortsatt strenge nasjonale tiltak, og neste steg i gjenåpningsplanen, som forsiktig ble iverksatt på trinn 1 forrige fredag, er anslått å kunne tre i kraft i slutten av mai.

- Straffer seg

Om planen kan framskyndes, er noe som kontinuering vurderes av regjeringen, sier Nakstad. Han advarer samtidig mot en for rask gjenåpning, og viser til at den taktikken har gått galt i mange andre land.

GÅR HARDT UT: I en video på Instagram går hardangerværing Leif Einar «Lothepus» knallhardt ut mot norske corona-demonstranter. Video: @lothepus. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- De nasjonale rådene har nå blitt oppmyket til nivået før påsken. Regjeringen har sagt at de i hvert fall vil la det gå tre uker, slik at man ser at dette ikke har ført til økt smitte. Om det da blir tre-fire eller fem uker, eller kanskje mindre enn tre uker også, det er noe regjeringen vurderer fortløpende. Foreløpig har man signalisert at det er fire steg i denne prosessen framover, og at man vil ta hvert steg for seg til man ser effekten av endingene som er gjort.

- Hvor lenge kan strenge tiltak forsvares, nå som smitten går nedover?

- Det som er viktig er at man ikke tar alt i en jafs. Det er det mange land som har gjort, og det straffer seg med at smitten begynner å spre seg veldig raskt igjen, sier Nakstad og understreker at det derfor er viktig å øke kontakten mellom mennesker gradvis.

- Fortsatt skyhøyt

Med våren i fjor, falt også smittekurven i Norge brått. Nakstad mener dette blant annet skyldtes at testkapasiteten var mye lavere på den tida.

- Hvis du ser på uketrendene ligger vi fortsatt skyhøyt over den første smittebølgen i fjor, men det er fordi vi tester så mange flere nå. Uketrenden nå den siste uka er nok mer sammenliknbar med det høyeste nivået på bølge nummer to. I likhet med bølge nummer to går det nå nedover, til tross for at vi tester mange, sier han.

Andelen som tester positivt går også nedover, og tyder på at vi er på vei i riktig retning, sier Nakstad.

- Så er det utrolig viktig å ha is i magen til vi får smittetallene ordentlig langt ned. Da kan vi følge gjenåpningsplanen uten at det er stor risiko for at smitten blusser raskt opp igjen.

Blant annet i Bergen har smittetallene skutt i været den siste tida. Her har byrådet varslet innstramminger allerede mandag.

- I Bergen er man nok bekymret nå fordi man har økende smittetrend. Ut fra befolkningsantall er smittenivået i Bergen nå omtrent på nivå med mange steder i Oslo, så det er klart at det bekymrer nok i Bergen og gjør at man er forsiktige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer