TAR OVER: Barack Obama har tidligere gått hardt ut mot Hamas' raketter mot Israel. Foto: AFP/SCANPIX
TAR OVER: Barack Obama har tidligere gått hardt ut mot Hamas' raketter mot Israel. Foto: AFP/SCANPIXVis mer

Vil Obama isolere og svekke Iran for å få fred i Midtøsten?

Den kommende presidenten følger Midtøsten-situasjonen nøye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Krigshandlingene mellom Gaza og Israel presser Barack Obama allerede før han har tatt plass i Det hvite hus.

Akkurat nå ligger Obama lavt i den pågående konflikten. Han har snakket med utenriksminister Condoleezza Rice om situasjonen på lørdag og følger nøye med.

Men å gjøre noe med den langvarige konflikten i Midtøsten var et av valgløftene til den kommende amerikanske presidenten, skriver Bloomberg.

Situasjonen kan også være med på å styrke de mer aggressive rådgiverne som hevder at det første skrittet mot fred i Midtøsten må være å forsøke få isolert og svekket Iran, ikke å forhandle med de israelske og palestinske lederne, skriver Politico.


- En president av gangen
- Han har ingen planer om å være aktivt involvert, sier hans sjefsstrateg David Axelrod. Han understreker at USA kun har en president av gangen.

- Presidenten snakker for USA. Vi respekterer det, sier Axelrod til NBC.

Barack Obama tar over Det ovale kontoret 20. januar.

- Jeg tror han ønsker å ta grep om situasjonen slik at han har mest mulig oversikt når han blir president 20. januar, sier Axelrod ifølge CNN.

Han mener at Obama vil jobbe mye med Israel.

- Men han vil legge vekt på at det skal bli fred, og han vil jobbe tett med både israelerne og palestinerne mot dette målet.

Valget i Israel, som etter planen skjer 10. februar, den pågående konflikten og eventuelle følger, vil gi en pekepinn på hvem Obama velger som sin israelske samtalepartner.

Midtøsten-ekspert Aaron David Miller mener USAs Midtøsten-politikk vil endre seg når den nye regjeringen er på plass.

- Men med mindre israelerne og palestinerne er forberedt på å ta de politiske avgjørelsene, og bli enige om en avtale, noe de ikke er akkurat nå, er det lite en ny president kan gjøre med situasjonen, uansetthvor fryktløs og karismatisk han er, mener Miller.

Holdt Hamas ansvarlig

Det hvite hus i Washington holdt Hamas ansvarlig for helgens voldsomme angrep. Talsmann Gordon Johndroe kalte rakettangrepene fra Hamas helt uakseptable og mener lederne ikke er noe annet enn kjeltringer.

- Israel kommer til å forsvare sitt folk mot terrorister som Hamas, sa han etter angrepene.

President Bush snakket mandag Jordans kong Abdullah på telefon. Bush skal ha forsikret Jordans konge at USA ønsker en stopp i voldshandlingene, men at en våpenhvile må bli langvarig.


USAs utenriksminister Condoleezza Rice hadde mandag telefonsamtaler med FNs generalsekretær Ban Ki-moon og andre internasjonale ledere om mulighetene for å etablere en våpenhvile, opplyser amerikansk UD.


Obama har tidligere sendt ut signaler om at han forsvarer en hevn mot Hamas' raketter mot Israel.

Da han besøkte Israel i fjor sommer sa han at han ikke trodde at noe land ville finne det akseptabelt at raketter regnet ned over hodene på innbyggerne, skriver Politico.

- Hvis noen sendte raketter mot huset mitt hvor mine to døtre sover om natten ville jeg gjort alt i min makt for å stoppe dette. Og jeg regner med at Israel ville gjort det samme, sa han.