Vil offentliggjøre bilder av flere pedofile

Interpol etter avsløringer av «Vico».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Interpol er svært fornøyd med pågripelsen av den pedofilisiktede canadiske læreren Paul Neil, ifølge Reuters.

Han ble identifisert og arrestert i Thailand, bare noen dager etter at Interpol offentliggjorde flere bilder av ham.

Ulike hensyn

Under en politikonferanse i Marokko i går, stemte et samlet, internasjonalt politikorps for at praksisen med offentliggjøring av bilder skulle fortsette.

- Vi vil fortsette å bruke denne framgangsmåten for å identifisere pedofile, sa Kristin Kvigne, underdirektør i Interpols trafficingavdeling til Reuters.

Organisasjonen legger til grunn at offentliggjøringen av bilder bare skal skje i spesielt grove tilfeller.

Hensyn til barnas sikkerhet skal veies opp mot faren for at de pedofilimistenkte kan bli utsatt for hevnaksjoner.

Advarer mot forhåndsdom

HEVDER HAN ER USKYLDIG: Paul Neil sitter varetektsfengslet i Bangkok, Thailand. Han nekter en hver befatning med pedofilisaken. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
HEVDER HAN ER USKYLDIG: Paul Neil sitter varetektsfengslet i Bangkok, Thailand. Han nekter en hver befatning med pedofilisaken. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund mener at redaksjonene ikke nødvendigvis trenger å publisere alle bildene.

- Det at politiet går ut med bilder, betyr ikke at redaksjonene er nødt til å følge pålegget. Redaksjonene har et selvstendig ansvar for hva de publiserer, sier Kokkvold til Dagbladet.no.

En revisjon foretatt i Vær varsom-plakaten i 2005 åpner for en langt større grad av personidentifisering ved alvorlige og gjentatte kriminelle handlinger.

- Det er ikke uvanlig at politiet offentliggjør bilder og informasjon om fanger på rømmen, spesielt hvis de representerer en fare for sine omgivelser. Mange pedofile er i høyeste grad farlig for omgivelsene sine. Men det er viktig å understreke at redaksjonene må ta selvstendige avgjørelser i hver sak - hva slags folk det dreier seg om, hvor etterforskningen står og hvor sikker man er.

Kokkvold advarer mot at forhastede presseoppslag kan føre til forhåndsdom.

- Vi har mange eksempler på mennesker som er mistenkt, fengslet og tatt hånd om av rasende menneskemasser, uten at de har vært skyldig.

Avslørt av bildene

Paul Neil la ut manipulerte bilder av seg selv på internett. Flere av bildene viser overgrepssituasjoner med barn og unge fra Kambodsja og Vietnam.

Politiet kom over bildene for over tre år siden, men har inntil nylig ikke greid å identifisere mannen. En tysk dataekspert klarte å omgjøre manipulasjonen, slik at Neils ansikt ble synlig.

Fremdeles uten entydige spor, offentliggjorde Interpol disse bildene på sin hjemside i håp at noen ville gjenkjenne mannen.

Saken fikk enorm medieoppmerksomhet verden over og mannen, som benyttet seg av kallenavnet «Vico» på nett, ble identifisert til å være den 32-år gamle kanadiske læreren Christopher Paul Neil.

Han ble pågrepet like etter i Thailand.

Neil sitter nå fengslet i thailandsk fengsel, siktet for seksuelle overgrep mot minst 12 barn.

INGEN FASITSVAR: Redaksjonene må bruke sunn fornuft hver gang de vurderer å identifisere en person som kriminell eller pedofil, mener Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund.
BILDEMANIPULASJON: Paul Neil hadde selv lagt ut bilder av seg selv på internett. Flere av bildene viste overgrepssituasjoner. For å skjule ansiktet, utførte han en enkel bildemanipulasjon - en prosess en tysk dataekspert nylig greide å reversere.