Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil offentliggjøre «skandale»-samtalen

Etter å ha blitt presset fra alle kanter, vil Donald Trump offentliggjøre samtalen han hadde med Ukrainas president. Samtidig lurer faren for riksrett.

SAMTALE: Donald Trump sier han har godkjent offentliggjøring av det som ble sagt i den omstridte telefonsamtalen med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SAMTALE: Donald Trump sier han har godkjent offentliggjøring av det som ble sagt i den omstridte telefonsamtalen med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

USA president Donald Trump har godkjent at en transkribert utgave av samtalen han hadde med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj 25. juli.

Det melder presidenten på Twitter.

I samtalen skal Trump ha forsøkt å presse Zelenskyj til å etterforske sønnen til sin politiske rival Joe Biden, som satt i styret til et korrupsjonsanklaget ukrainsk gasselskap.

Det framgår av en varslersak fra den amerikanske etterretningen, som ble avslørt av Washington Post i forrige uke.

Trump mener han ikke har gjort noe galt, og beskriver samtalen som «vennlig» og «passende».

Holdt tilbake pengestøtte

Etter at varslersaken ble kjent i amerikansk presse, ble det også kjent at Trump uka i forveien stanset en planlagt utbetaling på 3,6 milliarder kroner til Ukraina.

Pengene var øremerket til militær støtte, og pengestansen ble satt i sammenheng med samtalen til Zelenskyj.

Før Trump talte til FNs generalforsamling i dag, fortalte han til pressen at han holdt tilbake pengene fordi han mener europeiske allierte også bør bidra - ikke «bare USA».

Trump sa også han at han ville fortsette å holde tilbake pengene til europeiske land kom på banen.

Diskuterte riksrett

Samtidig som Trump talte til FN - og verden - holdt Nancy Pelosi, USAs mektigste demokrat, krisesamtaler i Washington.

De samtalene skal ha handlet om å stille Trump for riksrett. Klokka 23.00 norsk tid er det ventet at Pelosi selv vil annonsere utfallet av de samtalene.

Hvis Pelosi stiller seg bak en riksrettssak mot Trump, vil trolig et stort flertall av Demokratene følge etter.

Grunnen til at hun nå vurderer å snu, skal være avsløringen om at Trump skal ha forsøkt å presse Zelenskyj til å grave fram en drittpakke om Joe Bidens sønn, Hunter Biden.

I 2014 ble Hunter valgt inn i styret til det ukrainske gasselskapet Burisma Holdings.

Faren var Barack Obamas visepresident i åtte år, og er nå blant favorittene til å vinne kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat i 2020.

- FULL?: En video av Nancy Pelosi, Demokratenes leder i representantenes hus, går sin seiersgang på sosiale medier. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Slo alarm

Det var en ansatt i det amerikanske etterretningsvesenet som slo alarm etter telefonsamtalen mellom Trump og Ukrainas president 25. juli.

Den ansatte varslet generalinspektøren for amerikansk etterretning, Michael Atkinson, som er etatens vaktbikkje. Varslersaken ble etter hvert avslørt, men selve varsleren har forblitt anonym.

Varsleren skal ha opplevd innholdet i samtalen mellom Trump og Zelenskyj som så alvorlig, at vedkommende varslet.

Trumps personlige advokat Rudy Giuliani bekreftet fredag overfor CNN at han har oppfordret Ukraina til å etterforske Joe Biden.

- Selvsagt har jeg det, sa Guiliani.

Men både Guiliani og Trump nekter for å ha brukt press eller pressmidler for å få ukrainerne til å etterforske Bidens sønn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling