Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil offentliggjøre tabber

Navnene på norske leger og tannleger som gjør feil bør offentliggjøres på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det mener forbrukerombud Bjørn Erik Thon. - Det burde være en åpenhet rundt disse ting. Jeg tror både forbrukerne og bransjen selv har godt av mest mulig innsyn. På denne måten kunne brukerne sjekke leger og tannlegers bakgrunn før de bestilte time, sier Thon til Dagbladet.no.

Han legger vekt på at om navnet skal offentliggjøres må det ligge en skikkelig behandling av klagesaken til grunn.

- Det må være en forutsetning, sier Thon.

I egen interesse

Forbrukerombudet tror det vil være i Legeforeningens interesse å være positiv til et slikt tiltak.

- Jeg vil vel si det slik at det ville være rart om man innrømmer at det finnes medlemmer som gjør feil, men ikke vil offentliggjøre hvem det er, sier Thon og viser til at Advokatforeningen som offentliggjør navn på medlemmer som bryter med god advokatskikk. Men legeforeningen er skeptisk.

Ingen grunn til hemmelighold

I dag kan norske pasienter som mener seg uforsvarlig behandlet klage legen inn for helsetilsynet i fylket for å få en vurdering av forholdet.

De som krever erstatning reiser sak til Norsk pasientskadeerstatning. Men selv om det blir påvist feil, blir navnene på legen aldri offentliggjort.

Danskene vil nå offentliggjøre navn på leger og tannleger som har fått kritikk i Pasientklagevernet. Navnene skal legges ut på en offentlig tilgjengelig hjemmeside.

- Når vi har klager på en lege, og de er avgjort med kritikk, er det ingen grunn til hemmelighetskremmeri. Pasientene må få mulighet til å se hvem som får kritikk, sier helse og innenriksminister Lars Løkke Rasmussen til Politiken.

Ute i to år

Et lignende system er allerede gjennomfør for den danske advokatstanden og Rasmussen er positiv til at han får danske leger med seg.

- Tidligere sa man at legene hang sammen som erteris, men jeg opplever et stemningsskifte i retning av en langt større åpenhet og moderne holdning til disse tingene, sier Rasmussen.

Forslaget fra den danske helseministeren er sendt ut på høring, og hvis det blir flertall for lovendringen vil systemet tre i kraft 1.januar 2006. Sakene vil ligge ute på nettet i to år etter publisering før de blir fjernet.

ØNSKER NY ORDNING: forbrukerombud Bjørn Erik Thon støtter danskene som nå vil ha et system for å offentliggjøre navn på leger og tannleger som har fått kritikk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media