Vil øke kontantstøtten for de minste

Sp vil ta pengene fra toåringene, og gi mer til ettåringene. Se hvor mye du kan få.

SKEPTISKE: Foreldrene Miriam og Lars Tore Jørgensen har valgt å la Miriam være hjemme med barna Ester (2) og minstejenta Philippa (2 uker) til de er 2,5 år. Hun synes det er synd at regjeringen kutter i støtten til de eldste barna, men holder fast ved sitt valg. I går var Oslo-familien på tur til Sofienbergparken.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKEPTISKE: Foreldrene Miriam og Lars Tore Jørgensen har valgt å la Miriam være hjemme med barna Ester (2) og minstejenta Philippa (2 uker) til de er 2,5 år. Hun synes det er synd at regjeringen kutter i støtten til de eldste barna, men holder fast ved sitt valg. I går var Oslo-familien på tur til Sofienbergparken. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed kan kontantstøtten for toåringene falle helt bort allerede neste år, mens foreldrene til ettåringene får mer. Det vil lønne seg mer å være hjemme med barna til de fyller to, men ikke lenger.

Sp-leder Liv Signe Navarsete er nybakt bestemor. Nestleder Trygve Slagsvold Vedum venter barn nummer to. Begge er opptatt av at småbarnsforeldre skal få bruke mer tid på de aller minste etter endt foreldrepermisjon.

— Jeg er nybakt bestemor til et lite barn på åtte uker. Derfor synes jeg det er veldig fint om man kan legge til rette for slike valg, sier Navarsete til Dagbladet.

Vil innfri
Dagen før Sps landsmøte varsler hun at regjeringen vil legge en ny kontantstøtteordning på bordet. Helt siden 2005 har den rødgrønne regjeringen varslet at kontantstøtten skal bort. Som en midlertidig ordning skulle den videreføres for ett- og toåringene inntil målet om full barnehagedekning var nådd. I 2009 fikk Sp likevel gjennomslag for at kontantstøtten ikke skulle fjernes for ettåringene. Men til nå har regjeringen unnlatt å innfri det Soria Moria-løftet. Nå mener de to Sp-toppene at det er på tide. Derfor vil de ha med Ap og SV på en ordning som tar kontantstøtten fra foreldre med toåringer, og gir den til foreldre med ettåringer.

— Vi ønsker fleksibilitet og valgfrihet til de som ønsker å være hjemme og konsentrere seg fullt ut om det nye familiemedlemmet og overgangen til en barnehageplass, som de jo har krav på, sier Navarsete.

— Vi vil ha en reell og god kontantstøtte for de minste barna, fra 12 måneder og opptil to år. Norsk familiepolitikk har vært en stor suksess. Men det er denne småbarnsfasen som er den mest krevende for både barnehagene og for familiene, sier Vedum.

Så mye får du
Dagbladet har på bakgrunn av tall fra NAV regnet ut at dersom toåringenes penger fordeles på det antall ettåringer som i dag mottar kontantstøtte, vil støtten til ettåringene øke fra dagens 3300 til 5200 kroner i måneden. Fordeles pengene på det totale antallet ettåringer, blir det 700 kroner mer per barn. NAV har gått god for dette anslaget. 

- Vi vil øke satsene, og også øke differensieringen på støtten. For eksempel kan man ha størst kontantstøtte fra 12 til 18 måneder. Det er den første tida man gjerne vil prioritere, sier Navarsete.

VIL LØSE KONTANTFLOKEN: Partileder Liv Signe Navarsete og nestleder i Sp, Trygve Slagsvold Vedum, lanserer sin løsning foran Sp-landsmøtet som starter i morgen. Foto: Torvild Sveen/ Sp.
VIL LØSE KONTANTFLOKEN: Partileder Liv Signe Navarsete og nestleder i Sp, Trygve Slagsvold Vedum, lanserer sin løsning foran Sp-landsmøtet som starter i morgen. Foto: Torvild Sveen/ Sp. Vis mer

- Dette er en god løsning for alle partier. Det vil også være en naturlig videreføring av barnehageløftet, sier Vedum.

— Blir enige
Til Dagbladet sier Kristin Halvorsen at hun gjerne vil ha en løsning nå.

— Jeg er helt enig i at det nå er viktig å følge opp punktet i regjeringsplattformen om at kontantstøtten for toåringer skal bort. Det er i tråd med minst tre offentlige utvalgs anbefalinger. Vi har sett at andelen som bruker kontantstøtte går ned. Det betyr at valgfriheten for veldig mange ble tilfredsstilt da de fikk mulighet til å velge en barnehageplass. Men det vi ser er at kontantstøtten økes blant minoritetsmødre. Kontantstøtten hindrer mange barn i å komme i barnehage og mange minoritetsmødre å komme i jobb. Så får vi heller komme tilbake til hvordan den skal økes for ettåringene. Det er jeg helt sikker på at vi blir enige om, sier SV-lederen.