Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil øke maksimumsstraffen fra 21 til 26 år i Norge

Spesielt drap, grove seksualitetslovbrudd og overgrep mot barn kan få strengere straff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag legger regjeringa fram et forslag til Stortinget om å fjerne «strafferabatten» på drap og serievoldtekter.

Samtidig vil regjeringa øke maksimumsstraffen til 26 års fengsel. Det sier justisminister Per-Willy Amundsen til TV 2.

Dette gjelder i hovedsak personer som begår flere grove lovbrudd som drap, svært grov vold, voldtekt eller alvorlige seksuelle overgrep mot barn.

- Det handler om å ansvarliggjøre kriminelle for alle straffbare forhold de utsetter sine ofre for. Ofrene skal også bli tilkjent erstatning for alle forholdene. Det er en tilpasning til folks rettsforståelse, hva folk oppfatter som rettferdig, sier justisministeren til TV 2.

Amundsen påpeker også at det er gjort endringer fra det forrige lovforslaget om å fjerne strafferabatten. Her ble det foreslått en maksimumsstraff på 30 år.

Lovendringa er også ment å signalisere overfor domstolene at hvert enkelt lovbrudd skal få langt større betydning for den samlede straffeutmålinga når det er begått en rekke alvorlige lovbrudd.

- Ved å fjerne strafferabatten, ville man kunne få noe mer straff i slike saker. Når man legger sammen straff for hvert enkelt tilfelle, må man også øke det maksimale straffenivået, sier Amundsen.

I lovforslaget heter det:

«Dersom en gjerningsperson har begått flere lovbrudd som har en strafferamme på fengsel inntil 15 år eller mer, kan det etter forslaget her idømmes fengsel inntil 26 år. Tidsrammen for forvaringsstraff i slike saker foreslås utvidet tilsvarende.»

Hele Norges coronakart