Vil øke skatter og avgifter med 9,7 milliarder

Inntekter på 750 000 kroner eller mindre vil ikke få høyere skatter, lover partiet. Frp mener likevel at Ap med dette gir vanlige folk mindre å rutte med.

VIL ØKE SKATTENE: Ap-leder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik vil hente inn 9,7 milliarder i økte skatter og avgifter. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VIL ØKE SKATTENE: Ap-leder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik vil hente inn 9,7 milliarder i økte skatter og avgifter. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Arbeiderpartiet presenterer i dag sitt alternative budsjett for 2020.

Budsjettet er en viktig pekepinn på hvilken politisk retning Norges største parti beveger i.

Partiet foreslår å øke skatte- og avgiftsnivået med over 9,7 milliarder kroner.

5,8 milliarder kroner hentes gjennom å øke skattene for de med høyest inntekt og formue.

- Dette betyr at dersom du tjener 750 000 kroner eller mindre, så får du om lag samme skattenivå som i dag, eller litt mindre. Har du høyere inntekt enn dette, må du regne med å måtte betale mer i skatt, sier Hadia Tajik.

Øker formueskatten

Det er primært en oppjustering på formueskatten som Ap henter milliardene fra. 5,3 milliarder kroner budsjetterer Ap i ekstra skatteinntekter ved å øke formueskatten.

Ap henter 888 millioner på å lage en mer utjevnende form på inntektsskatten. Partiet foreslår også å fjerne skattefordelene ved å drive individuell pensjonssparing (IPS).

Sivert Bjørnstad, finanspolitisk talsperson i Frp, mener «vanlige folk» får trangere økonomi med Ap's alternative budsjett.

- Det mest påfallende er at det er vanlige folk som må betale skatteregninga til Arbeiderpartiet. Når de øker engangsavgiften kraftig, rammer det helt vanlige bilister. Når de henter inn 700 millioner kroner på taxfree-ordningen, så rammer det vanlige folk. Og når mange, mange flere pensjonister må betale formuesskatt med Aps opplegg, så viser det at dette ikke er et budsjett for folk flest, sier han til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer