Vil operere om natta

- Ventelistene kunne ha vært forkortet hvis legene opererte på natta, sier bergenslegen Jack Kolman. Han mener at norsk helsevesen er en skandale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kolman er privatpraktiserende lege og spesialist i allmenmedisin. Til Bergens Tidende sier Kolman, som har jobbet som lege i flere europeiske land, at han er sjokkert over norske sykehus.

Legen mener at langt flere pasienter kunne ha vært operert hvis sykehusene hadde vært mer effektive. Ved inngangen til 2001 ventet 280 000 pasienter på å bli behandlet, ifølge

Sintefs nettsider

. Drøyt 4000 av dem hadde ventet lenger enn tre måneder på behandling, til tross for at de hadde fått garanti på behandling innen tre måneder.

- Det norske helsevesen er en skandale, sier Kolman ettertrykkelig til Bergens Tidende.

Selv måtte han vente tre år på en enkel snorkeoperasjon. Langt verre synes han det er med pasienter som lider og har smerter mens de venter på at legene skal ha tid til å utrede dem. Deretter må pasientene nok en gang på venteliste for å få operasjon.

For eksempel har en av Kolmans pasienter ventet i to år på en kneoperasjon. I mellomtiden må mannen sitte hjemme med sykmelding

og vente.

- Tenk hvor mye det koster samfunnet at han ikke jobber, sier Kolman til Bergens Tidende.

Spesielt irriterer han seg over at leger må bruke tid på å fylle ut store mengder papirer som andre - uten legeutdannelse - kunne ha gjort mens legene brukte tida på bedre ting.

- Legene kan operere på kvelden og på natta, men det blir ikke gjort, sier han.