Vil oppdra foreldrene

Rusmiddeletaten i Oslo vil oppdra tenåringsforeldrene. Fungerer dette?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bor du i Oslo kan du ikke ha unngått å ha fått med det oppfordringene i aviser, og klistret rundt på t-banevogner og stasjoner:

«Vær teit», «Bli kjip», «Vær dust» og «Bli en drittsekk».

Foreldrene må ta mer ansvar

- Ungdom liker voksne som bryr seg, sier spesialkonsulent Jens-Erland Hoel i rusmiddeletatens kompetansesenter til Dagbladet.no.

- Noen vil kanskje reagere på at dere forsøker å oppdra foreldrene?

- Vi som har jobbet med dette tilhører rusmiddeletatens kompetansesenter, og vi mener at foreldrene må ta mer ansvar. Vi erkjenner at foreldrene er den beste forebyggeren, også i forhold til alkohol, sier Hoel.

- Hvorfor fokus bare på alkohol?

- Fordi alkohol er det største og mest utbredte rusmiddelet, og det som har økt mest blant ungdom de siste ti årene, og da spesielt mye blant jenter, sier Hoel.

Vil oppdra foreldrene

- Må avtale innetider

Han mener det viktig at foreldrene seg imellom avtaler innetider når tenåringsbarna skal være hjemme, og sjekker om det er en hjemme-alene-fest som barna skal på eller ikke.

- Det er mange slike fester som går over støvleskaftene, sier spesialkonsulenten.

Etaten bruker 6-700.000 kroner på kampanjen.

Må tåle å være kjip

- Det er en videreføreing av en kampanje vi hadde i fjor, og da var tema ungdom. At ungdom liker voksne som bryr seg, sier Hoel.

Han forteller at årets kampanje handler om at foreldre må tørre å sette grenser, selv om det kan være upopulært. De må tåle å bli kalt teit, kjip, dust og drittsekk en gang iblant, sier Hoel.

Rusmiddeletaten skal ha en evaluering av kampanjen og sjekke om oslofolk har fått den med seg.

Har dette noen effekt?