Vil oppheve forbud mot farlige rasehunder

- Unødvendig med et forbud, mener Norsk Kennel Klub.

LOVEN ENKEL Å OMGÅ: Norsk Kennel Klubb mener forbudet mot farlige rasehunder ikke fungerer, og at loven er enkel å omgå. Bildet av disse pitbullterrierne er tatt i St. Louis i USA. Foto: Jeff Roberson AP/NTP Scanpix
LOVEN ENKEL Å OMGÅ: Norsk Kennel Klubb mener forbudet mot farlige rasehunder ikke fungerer, og at loven er enkel å omgå. Bildet av disse pitbullterrierne er tatt i St. Louis i USA. Foto: Jeff Roberson AP/NTP ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Raseforbudet, som forbyr hold av såkalte kamphunder som pitbullterrier og amerikansk staffordshire terrier, fungerer ikke som det skal, mener Norsk Kennelklubb (NKK). Det kommer fram i en rapport som samler organisasjonens erfaringer etter ti års praktisering av hundeloven.

- Det å forby raser fører ikke til økt sikkerhet for befolkningen, men først og fremst til kriminalisering av enkelte raser og deres eiere, skriver NKK, og slår fast at loven er enkel å omgå og håndheves vilkårlig.

Organisasjonen mener at hunder må vurderes ut fra atferd, ikke rasetilhørighet.

- Det er mulig å straffe hunder som opptrer farlig, og deres eiere, uten at man må forby enkelte raser.

Forslag til ordninger som kan erstatte raseforbudet er registreringsplikt eller krav om ID-merking av alle hunder, og innføring av såkalt «førerkort for hund».

Hundeloven (Lov om hundehold) ble vedtatt i 2003, med hensikt å legitimere inngrep mot farlig hundehold. (NTB)