Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil oppheve skautforbud i Tyrkia

På landets universiteter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonalforsamlingen i Tyrkia har stemt for å oppheve forbudet mot å bære skaut på universitetene i landet.

Det opplyste lederen av nasjonalforsamlingen, Koksal Toptan, lørdag.

403 av de 550 folkevalgte stemte for en grunnlovsendring som fastslår at alle har rett til lik behandling fra statlige institusjoner.

Like mange stemte for en endring som sier at «ingen kan fratas sin rett til høyere utdanning».

Lørdagens avstemning var den andre og siste i nasjonalforsamlingen og baner høyst sannsynlig vei for en grunnlovsendring som opphever forbudet mot å bære skaut på universitetene. Massedemonstrasjon
Lovendringen innebærer at jenter får lov til å bruke skaut knyttet under haken, men at forbudet mot den mer tradisjonelle hijaben som knytes rundt hodet, fortsatt står ved lag.

Opposisjonspartier har i forkant av avstemningen sagt at de vil bringe saken inn for grunnlovsdomstolen dersom nasjonalforsamlingen går inn for lovendring.

Samtidig som politikerne stemte over forslaget, samlet motstandere av skaut seg til ny massedemonstrasjon i Ankara.

Titusenvis av mennesker deltok i demonstrasjonen som over 70 fagforeninger og organisasjoner står bak.

2. februar deltok over 125 000 mennesker i en tilsvarende demonstrasjon.

Skarpt skille
Tyrkias grunnlov fastslår et skarpt skille mellom stat og religion, og striden om bruk av skaut bidro i fjor til massedemonstrasjoner og advarsler fra de militære.
DEMONSTRER MOT SKAUTFORBUD: Titusenvis av mennesker har de siste dagene deltatt i demonstrasjoner i Ankara. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
DEMONSTRER MOT SKAUTFORBUD: Titusenvis av mennesker har de siste dagene deltatt i demonstrasjoner i Ankara. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Striden endte til slutt med nyvalg, som det religiøst orienterte partiet AKP til slutt gikk seirende ut av.

- Vårt eneste mål er å avslutte den urettferdige behandlingen av jenter ved universitetets porter og ingenting annet, lyder statsminister Recep Tayyip Erdogans begrunnelse for å oppheve forbudet mot skaut.

Sekulære tyrkere frykter at grunnlovsendringen er første steg på veien mot å tvinge mer sekulært orienterte kvinner til å bære hodeplagg i Tyrkia.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media