Vil opprette narko-«NAV»

10 år med justisministere enige om ny narkotikapolitikk.

ENIGE: Hverken tidligere justisminister Odd Einar Dørum eller dagens minister, Knut Storberget, vil avkriminalisere narkotika. Begge ønsker varme hender og levende mennesker inn på behandlingssiden. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
ENIGE: Hverken tidligere justisminister Odd Einar Dørum eller dagens minister, Knut Storberget, vil avkriminalisere narkotika. Begge ønsker varme hender og levende mennesker inn på behandlingssiden. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Partipolitikk må vike, sier Justisminister Knut Storberget (Ap). I regjeringskvartalets høyblokk sitter 10 år med justisministere samlet over ett dokument.
Odd Einar Dørum (V) nikker når Storberget sier at endring av Norges ruspolitikk blir en av neste års viktigste politiske saker.
Årsaken til at de to er samlet er Dørum og det kriminalitetsforebyggende råds (KRÅD) svar på Stoltenbergutvalgets rapport om narkotika.

«NAV»-senter
Dørum snakker mye om at narkomane skal møtes med varme hender av levende mennesker. Rapporten foreslår å opprette mottaks- og oppfølgingssentere.

- Det kan sees på som et «NAV»-senter, der narkomane kan finne alle hjelperne på ett sted, sier Odd Einar Dørum.

Ifølge uttalelsen er målet at rusmisbrukernes behov skal sees i en tverrfaglig sammenheng. Et av hovedmålene er å redusere ventetiden for poliklinisk behandling. Dørum ønsker et skreddersydd hjelpeapparat som samsvarer med prinsippet i Portugal-modellen.

- Alle skal ha en sjanse til hjelp, sier Dørum.

Utfordring
Høringsuttalelsen fra Dørums råd åpner med å statuere et grunnleggende prinsipp: narkomane skal hjelpes, ikke straffes. Det er både nåværende og forhenværende justisminister enig i.

- I dag er fokuset på politi og straff, men vi må gjøre mer. Vi løser ikke narkotikaproblemene med en "quick fix", men med seig utholdenhet, sier Storberget.

- Utfordringen blir å få gode fagfolk til å jobbe sammen. Vi sloss ikke nødvendigvis mot politikken, men for å få forvaltningen til å senke garden. Nå er mange livredde for å gjøre feil. Vi må plassere ut ansvar. Trygge fagfolk er en idealsetning her, sier Dørum, som setter fokus på at helse- og sosialomsorgen må tettere på arbeidet med rusavhengige.

Ikke enig
Stort sett følger KRÅDs høringsuttalelse Stoltenbergutvalgets konklusjoner. Også når det gjelder det omstridte punktet der utvalget går inn for heroinassistert behandling for tunge rusmisbrukere. Men her stopper det opp for Storberget.

- Jeg stiller meg tvilende til forslaget og har ikke bestemt meg. Det er et vanskelig forslag og jeg leter etter effekten og ser også problemer med den praktiske gjennomføringen, sier Knut Storberget.

I høringsrapporten fra Dørum uttrykkes det bekymring for at dette punktet skal ta all fokus, men støtter forslaget om å forsøke utdeling av heroin blant slitne misbrukere dersom det støttes av et godt apparat.

Hverken Dørum eller Storberget ønsker å avkriminalisere narkotika.

- Det blir å ta et sidespor i denne debatten, sier Storberget og mener den diskusjonen er for akademikerne.

10 ÅR MED JUSTIS: Tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) møtte nåværende justisminister Knut Storberget (Ap) fopr å overlever høringsuttalselsen til Stoltenbergutvalgets rapport om narkotika. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
10 ÅR MED JUSTIS: Tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) møtte nåværende justisminister Knut Storberget (Ap) fopr å overlever høringsuttalselsen til Stoltenbergutvalgets rapport om narkotika. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer