Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil øremerke 100 millioner til avhør av barn

Skal sikre profesjonelle avhør av utsatte barn.

BARNEHUS: Lene Vågslid, leder av Arbeiderpartiets utvalg mot vold i nære relasjoner, vil øremerke mer penger til landets ti barnehus. Her avbildet i lokalene til Statens Barnehus i Oslo sentrum. Foto: Lars Eivind Bones/ Dagbladet
BARNEHUS: Lene Vågslid, leder av Arbeiderpartiets utvalg mot vold i nære relasjoner, vil øremerke mer penger til landets ti barnehus. Her avbildet i lokalene til Statens Barnehus i Oslo sentrum. Foto: Lars Eivind Bones/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - En helt nødvendig satsing, som vi håper å få flertall for under budsjettbehandlingen. Da må vi ha hjelp av Venstre og KrF, sier Lene Vågslid, leder av Ap's utvalg mot vold i nære relasjoner.
 
- Barnehusene trenger flere leger med sosialpediatrisk kompetanse som kan gjennomføre medisinske undersøkelser av barn når det foreligger mistanke om at de har vært utsatt for seksuelle overgrep, sier Vågslid.
 

Økt pågang Telemark-representanten, som sitter i Justiskomiteen, minner om at Stortinget i juni vedtok å be regjeringen fremme lovforslag om obligatorisk bruk av barnehus ved dommeravhør for barn under 16 år.
 
- Dette vil føre til økt pågang hos barnehusene. Det forplikter og underbygger behovet for å sette av penger til det, sier Vågslid.
 
- Jeg savner en tydelig prioritering i justisbudsjettet. Det er ikke satt av et konkret beløp til barnehus, slik det er gjort de to siste årene, sier Vågslid.
 

Håper på støtte Hun peker på at det i den rødgrønne regjeringens siste budsjett ble øremerket 60 millioner kroner til barnehusene.
 
- I Arbeiderpartiets alternative budsjett har vi satt av 100 millioner, øremerket under rammen til politidistriktene. På denne måten sikrer vi at midlene går til å styrke barnehusene, og ikke til andre formål i politiet, opplyser Lene Vågslid.
 
- Jeg håper på støtte fra KrF og Venstre slik at vi får en klar prioritering av barnehusene i justisbudsjettet, sier hun.
 

11 000 barn De første av landets 10 barnehus ble etablert i Hamar og Bergen i 2007.
 
Formålet er, i følge Justisdepartementet, å minske belastningen for utsatte, samt «bidra til at de yngste fornærmede og vitner, og deres omsorgspersoner, møtes med høy barnefaglig kompetanse i trygge og skånsomme omgivelser. På barnehusene gjennomføres dommeravhør, medisinske undersøkelser og oppfølging/behandling på ett og samme sted».
 
Siden starten for drøyt sju år siden har barnehusene tatt imot 11 000 barn under 18 år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling