Vil organisere væpnet samegerilja

Forsvarets planer om drastiske kutt i Nord-Norge får nå en uventet reaksjon. En tidligere offiser planlegger å organisere en egen væpnet samisk gerilja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iver Utsi mener forsvaret går for langt i sin redusering av forsvarskraften i Nord-Norge. Han mener en geriljagruppe organisert etter gammel heimevernstanke kan være løsningen om Forsvaret skjærer vekk HV-områder.

- I Alta planlegger vi en egen væpnet samisk gerilja, sier Utsi til TV2.no.

Sametinget bør involveres

Den tidligere løytnanten i Hæren mener Sametinget bør lede geriljaen.

- Om Forsvaret legger Alta Heimevernsdistrikt (HV17) inn under Porsangermoen, er vi klare til å aksjonere. Vi kan stille en gruppe med minst 100 soldater over natta som opererer uavhengig av Forsvaret. Her snakker vi om engasjerte folk som er vant til å leve under ekstreme forhold, og som kan forsvare store områder, sier Utsi til TV2.no.

Representanter for Sametinget var raskt ute for å ta avstand fra uttalelsene til Utsi.

- Vi er opptatt av forsvarsspørsmål, men kan ikke lede en gerilja som opererer uavhengig av Forsvaret, sier Sametingspresident Sven Roald Nystø.

- At Sametinget skal drive med militær virksomhet, er helt uaktuelt. Vi har nok av andre oppgaver å holde på med, sier Nystø til TV2.no.

Tilbakeviser

Distriktsjefen ved HV 17, Nils Weido Ørum, tar avstand fra Utsis planer.

- Jeg vil presisere at Utsi ikke er i Heimevernet, og heller ikke snakker på vegne av oss. En tanke hvor mobiliseringsvåpen skal brukes til den typen virksomhet er ulovlig og uakseptabel, sier han til TV2.no.

Forsvarskommando Nord-Norge har i kveld orientert heimevernsdistriktet om Utsis uttalelser, og en orientering har også gått ut til Øverstkommanderende i Nord-Norge.

(Dagbladet.no)