TAR KONSEKVENSENE AV GRANSKNINGSRAPPORTEN: Professor Asbjørn Kjønstad, som har ledet ekspertutvalget som gransket stortingspensjonene, overleverte forrige uke granskningsrapporten til Stortingets presidentskap ved stortingspresident Thorbjørn Jagland. 
Foto: SCANPIX
TAR KONSEKVENSENE AV GRANSKNINGSRAPPORTEN: Professor Asbjørn Kjønstad, som har ledet ekspertutvalget som gransket stortingspensjonene, overleverte forrige uke granskningsrapporten til Stortingets presidentskap ved stortingspresident Thorbjørn Jagland. Foto: SCANPIXVis mer

Vil overføre pensjonsansvaret til Statens Pensjonskasse

Stortingets pensjonsstyre etter massiv kritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingets pensjonsstyre vil overføre forvaltningsansvaret for Stortingets pensjoner til Statens Pensjonskasse, melder NTB.

Torsdag forrige uke la et ekspertutvalg fram sine konklusjoner etter granskningen av pensjonsordningen på Stortinget, der pensjonsstyret ble sterkt kritisert.

Drøftet saken

I en pressemelding, sendt ut i ettermiddag, skriver styret at de tar tilbakemeldingen svært alvorlig.

- Rapporten har avdekket at det er feil og mangler med Stortingets pensjonsordning. Stortingets pensjonsstyre tar denne kritikken alvorlig.

Det er i dag lovbestemt at det er Stortingets pensjonsstyre som skal ta seg av de tidligere representantene.

Nå ønsker derimot styret å endre denne lovbestemmelsen.

- Etter en bred drøfting vil styret derfor umiddelbart henvende seg til Stortingets presidentskap for å be om at loven allerede nå blir endret på ett vesentlig punkt, nemlig å overføre forvaltningsansvaret til Statens Pensjonskasse, står det blant annet å lese i pressemeldingen. 

- På denne måten sikres størst mulig legitimitet og objektiv vurdering av saker knyttet til forvaltningen av pensjonsordningen. Ikke
minst av hensyn til dem som er omfattet av Stortingets pensjonsordning, er det viktig at deres saker får en grundig behandling av et uavhengig organ med høy kompetanse på området.

Oppdaget av Riksrevisjonen

Seks tidligere representanter skal ha fått for mye i pensjon.

Hvor store beløp de seks skylder, er holdt unna offentligheten.

Granskningen kom i stand etter at Riksrevisjonens i sommer konkluderte med at flere tidligere stortingsrepresentanter urettmessig skal ha fått utbetalt pensjon på til sammen 5,7 millioner.

Ville selv betale tilbake

De tidligere statsministrene Gro Harlem Brundtland (Ap) og Kjell Magne Bondevik (Krf) har begge fått utbetalt for mye pensjon i henholdsvis tre og to måneder, konkluderte utvalget.

- Begge tok initiativ til å tilbakebetale, og gjorde også det, påpekte Jagland under pressekonferansen i forbindelse med presentasjonen av rapporten.

Jagland ønsket derimot ikke å kommentere størrelsen på de uberettigede pensjonsutbetalingene for de andre fire politikerne: Magnus Stangeland (Sp), Anders Tallerås (H), Jan Eirik Gulbrandsen (Ap) og Tore Austad (H).
Erik Dalheim (Ap), som tidligere sto på lista over politikere som har mottatt for mye i pensjon, er frifunnet av granskingsutvalget.

Han har tidligere uttalt at han nekter å betale tilbake de 1,3 millioner kronene Riksrevisjonen mener han har fått for mye.
- Fra dag én har jeg hevdet at jeg ikke skulle ha vært på lista i utgangspunktet. Nå føler jeg en veldig stor lettelse, sa Dalheim til Dagbladet.no. 

Forbanna

En annen tidligere representant, Thorbjørn Berntsen, gikk langt hardere ut mot Riksrevisjonens rapport og riksrevisor Jørgen Kosmo. Sammen med Dalheim ble han «frikjent» av granskningsrapporten.

I et intervju med Dagbladet på uttalte Berntsen at saken har vært en enorm belastning for ham. 

- Det dreier seg ikke om penger for meg. Det handler om mitt politiske ettermæle. Mitt politiske prosjekt har vært å slåss for fellesskapet. Det å bli uthengt som en som forsyner seg av fellesskapets penger, det var ganske tøft.

Han langer også ut mot media, som han mener ukritisk har gjengitt beskyldingene.

- Nå er det spørsmål om hva som selger, ikke om fakta. Det har jeg merket godt i denne saken. Enkelte aviser klinte opp politikertryner fordi det er markedsavdelingene har overtatt for deskene i avisene. Og folk jeg møtte, trodde jo på dette. På grunn av denne saken har jeg vært taus i et halvt år. Jeg har ikke kunne holde foredrag eller noe annet, for jeg er avhengig av full troverdighet.

- Lettet

Det er foreløpig usikkert om de tidligere representantene vil få en straffereaksjon.

- Jeg er lettet over at vi nå får klarhet i disse forholdene, sa Jagland og utdypet:

- Dette er ikke en dom. Sakene skal viderebehandles i pensjonsstyret. Riksadvokaten ba i høst om å bli løpende orientert og få dokumentene. Det får de.
- Dette er ikke en dom. Sakene skal viderebehandles i pensjonsstyret, sier Jagland.

Etter 12 år på Stortinget har representantene fullt opptjent pensjon på 66 prosent av stortingslønna.

Stortingspensjonen er i dag på 43 640 kroner. Hvis summen av alder og antall år på Stortinget overstiger 75 år, kan representantene gå av før.

Etter at de fyller 65 år, kan de tjene så mye de vil.