Regjeringen splittet om pensjon for uføre

Vil overkjøre Ropstad

Høyres Heidi Nordby Lunde mener regjeringen må trosse protestene fra KrF og fjerne skjermingstillegget for uføre alderspensjonister.

UENIGE: Høyre ved statsminister Erna Solberg og KrF ved barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad er uenige om det skal kuttes i skjermingstillegget til uføre alderspensjonister. Her fra et arrangement på Rommen Scene i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
UENIGE: Høyre ved statsminister Erna Solberg og KrF ved barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad er uenige om det skal kuttes i skjermingstillegget til uføre alderspensjonister. Her fra et arrangement på Rommen Scene i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det vi forsøkte å skjerme de uføre mot har ikke inntruffet. Vi vil rett og slett fjerne et tillegg som ble innført for en ulempe som ikke har oppstått, sier Heidi Nordby Lunde til Dagbladet.

Hun viser til regjeringens forslag om å ta bort skjermingstillegget, som uføre alderspensjonister til nå har hatt mot effektene av levealdersjusteringer i pensjonsreformen.

Ifølge Fagforbundet vil forslaget føre til et årlig tap på rundt 27 000 kroner for uføre som er født i 1973 og som går av med pensjon, kunne nettstedet Frifagbevelse fortelle før jul.

- Jeg skjønner veldig godt at de som mister et tillegg, opplever noe slikt som vanskelig. Men du kan snu på dette også, og si at uføre med dagens regler ville ha fått 27 000 kroner mer i året enn arbeidstakere som jobber til de er 67 år, sier Nordby Lunde.

Hun mener statsminister Erna Solberg bør sette skapet på plass og fjerne skjermingstillegget, selv om KrF motsetter seg dette. Også Venstre har tidligere stemt imot et slikt grep på Stortinget.

Kalte det uakseptabelt

«Uakseptabelt», sa KrFs Kjell Ingolf Ropstad i Stortinget for litt over åtte år siden. Han argumenterte sterkt for at uføre måtte skjermes for noe av levealdersjusteringen som ble innført gjennom pensjonsreformen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer