Regjeringen splittet om pensjon for uføre

Vil overkjøre Ropstad

Høyres Heidi Nordby Lunde mener regjeringen må trosse protestene fra KrF og fjerne skjermingstillegget for uføre alderspensjonister.

UENIGE: Høyre ved statsminister Erna Solberg og KrF ved barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad er uenige om det skal kuttes i skjermingstillegget til uføre alderspensjonister. Her fra et arrangement på Rommen Scene i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
UENIGE: Høyre ved statsminister Erna Solberg og KrF ved barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad er uenige om det skal kuttes i skjermingstillegget til uføre alderspensjonister. Her fra et arrangement på Rommen Scene i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det vi forsøkte å skjerme de uføre mot har ikke inntruffet. Vi vil rett og slett fjerne et tillegg som ble innført for en ulempe som ikke har oppstått, sier Heidi Nordby Lunde til Dagbladet.

Hun viser til regjeringens forslag om å ta bort skjermingstillegget, som uføre alderspensjonister til nå har hatt mot effektene av levealdersjusteringer i pensjonsreformen.

Ifølge Fagforbundet vil forslaget føre til et årlig tap på rundt 27 000 kroner for uføre som er født i 1973 og som går av med pensjon, kunne nettstedet Frifagbevelse fortelle før jul.

- Jeg skjønner veldig godt at de som mister et tillegg, opplever noe slikt som vanskelig. Men du kan snu på dette også, og si at uføre med dagens regler ville ha fått 27 000 kroner mer i året enn arbeidstakere som jobber til de er 67 år, sier Nordby Lunde.

Hun mener statsminister Erna Solberg bør sette skapet på plass og fjerne skjermingstillegget, selv om KrF motsetter seg dette. Også Venstre har tidligere stemt imot et slikt grep på Stortinget.

FØRSTE ÅR: Kjell Ingolf Ropstads første år som partileder for Kristelig Folkeparti har ikke bare vært en dans på roser. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Kalte det uakseptabelt

«Uakseptabelt», sa KrFs Kjell Ingolf Ropstad i Stortinget for litt over åtte år siden. Han argumenterte sterkt for at uføre måtte skjermes for noe av levealdersjusteringen som ble innført gjennom pensjonsreformen.

- Arbeidsføre kan kompensere for levealdersjusteringen med å stå lenger i arbeid. Det kan ikke de som er uføre, sa Ropstad i debatten om ny uføretrygd og alderspensjon til uføre 12. desember 2011.

Nå er han partileder og medlem av en regjering som nettopp foreslår å kutte i skjermingstillegget. Høringsforslaget, som arbeidsminister Anniken Hauglie (H) sendte ut i fjor høst, tar nemlig til orde for å fase ut tillegget som skjermer uføre alderspensjonister fra effekten av de såkalte levealdersjusteringene i pensjonsreformen.

Konkret vil ikke regjeringen videreføre skjermingstillegget for dem som er født i 1954 eller senere.

- Regjeringen mener at det på sikt kan bli nødvendig å skjerme uføre for deler av virkningen av levealdersjusteringen, men vi mener det ikke er behov for et tillegg de kommende årene, sa arbeidsminister Anniken Hauglie (H) da hun la fram forslaget.

- Burde ikke vært innført

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har overfor Dagbladet klargjort at han er like imot å fjerne skjermingen nå som han var i 2011.

- KrF har ikke endret standpunkt i denne saken. Jeg synes jeg sa det godt i 2011, det står jeg fortsatt ved, sa Ropstad til avisen da forslaget ble lagt ut på høring.

I intervjuet viste han nettopp til at forslaget kun var ute på høring og påpekte at regjeringen dermed ikke har tatt endelig stilling til det.

- Når saken skal behandles i regjering så vil jeg være tydelig på hvor KrF står, sa han.

Høringen er nå avsluttet og regjeringen skal nå ta stilling til om forslaget skal legges fram for Stortinget, endres eller skrinlegges. Fra Høyre er forventningen klar: Det bør gjennomføres, trass i KrFs motstand.

- Skjermingen burde aldri ha vært innført. I stedet burde den ha lagt inne som en opsjon, dersom utviklingen skulle tilsi det. Men spådommene har ikke slått til, og da er det heller ikke grunn til å beholde tillegget, mener Nordby Lunde.

- Ikke rimelig

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) har i et innlegg i Dagbladet selv argumentert for hvorfor skjermingstillegget bør fjernes.

- Det er ikke slik at uføre får en lavere alderspensjon enn arbeidsføre. Det er tvert om motsatt. Etter sju år med pensjonsreform ser vi at nivået på uføres alderspensjon ligger høyt, sammenliknet med alderspensjonen til de som har stått i arbeid, sier hun og konkluderer:

- Er det rimelig at uføre får gode pensjoner? Ja, definitivt. Er det rimelig at uføre får vesentlig mer i pensjon enn pensjonister som hele tiden har stått i full jobb? Jeg mener nei.

Arbeiderpartiets Lise Christoffersen har fulgt saken tett fra Stortinget de siste årene. At Høyre ønsker å fjerne skjermingen er ikke overraskende, sier hun og viser til at partiet hele tiden har vært imot tillegget.

- Vi kan jo håpe at KrF og Venstre står imot i regjeringen, men det ser jo ikke sånn ut når forslaget tross alt har vært på høring, sier Christoffersen.

Hun mener problemstillingen egentlig er ganske enkel. Som arbeidsfør kan du velge å jobbe lenger for å motvirke effekten av levealdersjusteringen i pensjonsreformen. Det kan du ikke som ufør.

- Høringen viser jo et tydelig skille mellom organisasjoner av og for arbeidstakere og pensjonister og arbeidsgiverorganisasjoner som i større grad støtter regjeringens linje. Det har vel å gjøre med hvem man snakker på vegne av, sier hun.

CARL I. HAGEN: Fremskrittspartiets formann fra 1978 til 2006 Carl I. Hagen benyttet anledningen og stilte spørsmål til KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad på direkten. Vis mer

Advarer

Høringsuttalelsen fra LO Stat, LO Kommune, Unio og YS er blant de kritiske. Organisasjonene mener det blir galt å sammenligne arbeidsføres og uføres folketrygdpensjon blant dagens pensjonister.

Dette fordi nye kull av uføre vil gå glipp av fem års opptjening av alderspensjon, ikke får tilgang til AFP og også i snitt har lavere lønn og pensonopptjening enn arbeidstakere som ikke blir uføre.

- En ufør har allerede hatt en inntektsnedgang på uføretidspunktet på om lag 30 prosent som de yrkesaktive ikke har hatt, heter det i uttalelsen, som også påpeker at en høy andel av de uføre er kvinner, med vesentlig lavere gjennomsnittlig pensjonsopptjening enn menn.

- Argumentene for at det fortsatt er behov for en skjerming mot levealdersjustering for de kullene av uføre som skal pensjonere seg i åra framover er sterke. Mange uføre har sykdommer som gjør at de lever kortere enn andre, argumenterer organisasjonene videre.

De påpeker også at det kan være mange grunner til at arbeidsføre velger å pensjonere seg tidlig og framholder at det er urimelig at dette skal få følger for de uføres pensjoner.

- De som velger å gå tidlig kan gjøre dette av rasjonelle grunner som et ønske om mer fritid framfor å fortsette i arbeid, enten fordi husholdningen samlet sett har høy inntekt og formue eller fordi flere vil tilpasse seg et liv «på en lavere fot», heter det i uttalelsen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer