Vil overoppfylle klimamål

Jens Stoltenberg foreslår at Norge går ti prosent lenger enn Kyoto 2-avtalen tilsier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jens Stoltenberg gikk på talerstolen i Folkets Hus i dag og la fram nye ønsker for hvor langt han mener Norge bør gå for å redusere klimautslipp.

- Norge overoppfylte Kyoto 1-avtalen. På samme måte bør vi også overoppfylle Kyoto 2-avtalen, som gjelder fram til 2020. Vi må heve ambisjonene og slå fast at vi vil enda lengre, sa Jens Stoltenberg i sin tale.

Forsamlingen klappet. Partiet holder landsstyremøte i dag og i morgen. Et møte som preges av spekulasjonene om Stoltenberg skal forlate norsk politikk for å bli NATOs neste generalsekretær.

I det første klimaforliket fra 2008 ble det vedtatt å overoppfylle målene fra Kyoto 1 avtalen med ti prosent. I dag foreslår han å overoppfylle Norges forpliktelser i Kyoto 2 avtalen tilsvarende.

- Jeg mener at vi skal overoppfylle dette målet ensidig og skjerpe våre forpliktelser med ti prosent, slik at vi kan redusere utslipp tilsvarende 40 prosent av norske utslipp innen 2020. Med en forpliktende internasjonal avtale på plass, vil løftet kunne heves med ytterligere ti prosent, slik at utslippene kan reduseres tilsvarende 50 prosent. Dette vil være et kraftig bidrag fra Norges side til lavere utslipp, sa Stoltenberg.

Han viste til at norsk overoppfyllelse også kan bidra til å få andre land til å gjøre sitt for å nå sine forpliktelser. Stoltenberg tok også et oppgjør med de som i den siste tiden har angrepet Ap for «plutselig å være opptatt av klima».

- Jeg minner om at det var Ap som opprettet det første Miljøverndepartementet i verden, sa han.

Taler: Leder i Arbeiderpartiet Jens Stoltenberg på Arbeiderpartiets landsstyremøte i Oslo tirsdag. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Taler: Leder i Arbeiderpartiet Jens Stoltenberg på Arbeiderpartiets landsstyremøte i Oslo tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer