Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil overprøve egenmeldingen

KRFs stortingsrepresentant Lars Rise tar til orde for at bedriftshelsetjenesten får sjekke om du virkelig er syk når du leverer egenmelding. Han mener noe må gjøres for å få ned sykefraværet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Sykefraværet i Norge er hele syv prosent, og dobbelt så høyt som i Sverige. Fraværet koster oss 40 milliarder i året, sier Rise til VG.

Rise bedriftshelsetjenesten bør få tilgang til å ta stikkprøver når ansatte leverer tre dagers egenmelding om sykdom. Slik skal man unngå at arbeidstakerne utnytter ordningen med fire tredagers egenmeldinger:

- Mange ser på de 12 dagene som en opparbeidet rettighet. De går til og med til personalkontoret for å sjekke hvor mange dager som er tatt ut, sier Rise til VG.

Rise foreslår også at man skal trekkes 30 prosent i lønn på første fraværsdag. KRF-politikeren har også et spark til legestanden:

- Legene tjener penger på slike oppdrag. Men de har ingen økonomisk fordel av å følge opp pasienten for å få vedkommende raskt tilbake på jobb. Dette bør vi se nærmere på, sier Rise.

Generalsekretær Harry Martin Svabø i Den norske lægeforening har ikke mye til overs for Rises forslag:

- Vi kan ikke anta at folk er uredelige når de er borte fra jobb. Å bruke kontrollordninger tror jeg ikke vi er tjent med, sier han til VG.