PÅ PLASS: Ronny Bårdsen (med rød ring) fotografert i Oslo tingrett, der kompisen Viacheslav Valerjevitsj Datsik var begjært utlevert til Russland. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
PÅ PLASS: Ronny Bårdsen (med rød ring) fotografert i Oslo tingrett, der kompisen Viacheslav Valerjevitsj Datsik var begjært utlevert til Russland. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

HANS JØRGEN LYSGLIMT JOHANSEN

Vil på Stortinget: Alliansen-lederen bekrefter kontakt med nasjonalistgruppe, og hylles av kjent ekstremist

Partilederen raser mot «negre», jøder og masseinnvandring - og hylles av flere kjente ekstreme nasjonalister. Han bekrefter kontakt med gruppa Frie nasjonalister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet skrev i går at Hans Jørgen Lysglimt Johansen, leder i partiet Alliansen, i flere videoer på sin Facebook-side raser mot «negre», jøder og det han kaller «narrativet om holocaust». Partilederen sa til Dagbladet at han tror flere av hans partifeller også er med i nazigruppa Den nordiske motstandsbevegelsen/Nordfront - og at han ikke hadde noe problem med det.

Budskapet til lederen av Norges yngste parti - som stiller liste i samtlige fylker i stortingsvalget - slår an hos veteraner i det høyreekstreme og nasjonalistiske miljøet. Nå bekrefter Lysglimt Johansen overfor Dagbladet at han har kontakt med nasjonalistgruppa Frie Nasjonalister.

Hos gruppa Frie Nasjonalister, som på to ulike Facebook-sider har henholdsvis 21095 og 1300 følgere, nyter Lysglimt stor respekt. Gruppa sprer nå flere støttebannere og bilder som har både Frie Nasjonalisters og Alliansens logoer sammen, etter at de i april erklærte seg positive:
I et langt blogginnlegg som gruppa publiserte den gang het det:

«(…) Et framtidig land bestående av en fruktbar, tallrik og historiebevisst etnisk norsk befolkning er nettopp det siste [Thomas] Seltzer, NRK og resten av den venstreekstreme norske kultureliten ønsker. Takk så langt, Lysglimt. Vi venter spent på fortsettelsen.»

STØTTE: Dette er et av flere bilder som spres på Facebook, der gruppa Frie Nasjonalister ber folk støtte Alliansen. Faksimile: Facebook
STØTTE: Dette er et av flere bilder som spres på Facebook, der gruppa Frie Nasjonalister ber folk støtte Alliansen. Faksimile: Facebook Vis mer

Henviser til Lysglimt

På telefon onsdag formiddag svarer Ronny Kristiansen, som fram til i fjor sto som styreleder for Frie Nasjonalister, at det er riktig oppfattet at Frie Nasjonalister ser mer positivt på Lysglimt og Alliansen enn på de andre partiene.

- Det blir riktig, sier Kristiansen til Dagbladet, og fortsetter:

- Ellers, angående Frie nasjonalister og Alliansen vil jeg helst at du ringer Lysglimt og får ham til å svare på eventuelt flere spørsmål.

Er det noe samarbeid dere imellom?

- Jeg har ikke lyst til å si noe mer enn at Lysglimt kan få svare på vegne av meg og oss.

EKSTREMISTEKSPERT: Professor Tore Bjørgo (se undersak nederst) sier Frie Nasjonalister har kontakter inn i flere ulike miljøer på ytre høyre fløy. - Jeg vet at blant annet sentrale personer i Odins soldater har vært koblet til den, sier Bjørgo. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
EKSTREMISTEKSPERT: Professor Tore Bjørgo (se undersak nederst) sier Frie Nasjonalister har kontakter inn i flere ulike miljøer på ytre høyre fløy. - Jeg vet at blant annet sentrale personer i Odins soldater har vært koblet til den, sier Bjørgo. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

Nazikompis

En som en rekke ganger har erklært sin støtte til og respekt for Lysglimt Johansen er Ronny Bårdsen (35) fra Tønsberg.

Bårdsen har dukket opp i ulike sammenhenger i det høyreekstreme og nasjonalistiske miljøet i en årrekke.

Han var en nær støttespiller til og venn av den profilerte russiske nynazisten og kampsportutøveren Viacheslav Datsik, som i 2010 kom til Norge etter å ha rømt fra et psykiatrisk sykehus i Russland - før han ble pågrepet da han møtte bevæpnet opp hos Politiets utlendingsenhet, og seinere dømt til fem års fengsel i Russland for ran.

Bårdsen har ifølge VG deltatt i nazimarsjer i Sverige - og var ifølge nettavisa Filter Nyheter seinest til stede under Den nordiske motstandsbevegelsens demonstrasjon i Kristiansand. Bårdsen var også aktiv i Odins soldater.

Skal stemme Alliansen

Blant flere Lysglimt-innlegg som Bårdsen har delt på Facebook er en kronikk Alliansen-lederen krev i Dagbladet. Bårdsen skrev:

- Vanligvis deler jeg ikke linker til nymarxistisk løgnmedia (...) Dette leserinnlegget er et unntak som fortjener stor oppmerksomhet. Heia Alliansen! 23. mai delte Bårdsen en tekst Lysglimt hadde skrevet - om masseinnvandring, omskjæring og at «elitene er noen svin», og erklærte:

- MODIG: Ronny Bårdsen hyllet Alliansen-lederen. Faksimile: Facebook
- MODIG: Ronny Bårdsen hyllet Alliansen-lederen. Faksimile: Facebook Vis mer

- Kunne aldri sagt det bedre selv! Denne modige mannen har jeg stor respekt for. Han skal det stemmes på!

Dagbladet var onsdag i kontakt med Bårdsen på telefon. Han hadde da bare tre ord å si før han la på:

- Ha det bra.

Han har ikke svart på en sms om Lysglimt og Alliansen.

Har hatt kontakt

Hans Jørgen Lysglimt Johansen bekrefter overfor Dagbladet at han har hatt kontakt med Frie Nasjonalister, men sier han ikke ga dem noen annen respons enn han ville gjort med hvilken som helst gruppe.

- Jeg ser at jeg har chattet med denne Ronny Kristiansen på Messenger, det jeg har sagt til han er «Kjør på!», repetert flere ganger, som er den standardfrasen jeg sier til nesten alle som tar kontakt - og det er mange, hundrevis, jeg klarer ikke å ha en fullverdig dialog med alle som tar kontakt. Derfor sier jeg bare «kjør på!». Ronny Bårdsen har jeg aldri chattet med, truffet eller snakket med. Det kan hende jeg har sagt «Kjør på!» i kommentarfelt på Facebook, det har jeg ikke oversikt over.

SUKSESS: Alt-right, det nye ekstremhøyre i USA, jublet da Donald Trump ble amerikansk president. Foto: NTB scanpix
SUKSESS: Alt-right, det nye ekstremhøyre i USA, jublet da Donald Trump ble amerikansk president. Foto: NTB scanpix Vis mer

- På generell basis vil jeg si at dette er en skjebnetime for Norge og Europa og alle gode krefter må jobbe sammen for å få opp oppmerksomheten om masseinnvandringen som kan drukne Norge. Jeg har ingen spesiell relasjon til Frie nasjonalister utover en generell oppfordring til hele Norge om å trå til i denne dugnaden mot masseinnvandring.