Vil påføre Listhaug nytt asylnederlag ved å ta tilbake «blankofullmakt»

I 2015 fikk Sylvi Listhaug (Frp) marsjordre fra Stortinget om å hele tiden stramme inn innvandringspolitikken der hun kunne. Nå kan en kursendring være i emning.

KAN MISTE MARSJORDRE: SVs Karin Andersn vil ta fra Sylvi Listhaug (Frp) makt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KAN MISTE MARSJORDRE: SVs Karin Andersn vil ta fra Sylvi Listhaug (Frp) makt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Tidligere denne uka ble det klart at Ap og Sp påfører regjeringen et nederlag i spørsmålet om oktoberbarna, ved å kreve at saker fra blant annet denne gruppa skal revurderes.

Bare noen dager senere kunne VG melde at de to partiene nå har bestemt seg for å loppe Sylvi Listhaug (Frp) for instruksjonsmyndighet over UNE, slik de åpnet for i Dagbladet noen uker i forveien.

Nå vil SV påføre Sylvi Listhaug et nytt asylnederlag - ved å robbe statsråden det SV omtaler som en «blankofullmakt til å gjøre innstramminger» fra asylforliket 2015.

- Det er naturlig hvis man først skal ta bort Listhaugs instruksjonsmyndighet overfor UNE, at man også tar bort den stående marsjordren hun har fått fra Stortinget til å lete etter innstramminger og gjennomføre dem uten å måtte gå turen om Stortinget, sier komiteleder Karin Andersen (SV) i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget.

Omdiskutert

I 2015 fikk Listaug nemlig bestilling fra Stortinget om å «fortløpende vurdere forslag til lovendringer, forskriftsendringer og justere aktuelle instrukser med sikte på å oppnå innstramminger» fra Stortinget, som et ledd i asylavtalen mellom Ap, Sp, KrF, V og regjeringspartiene.

Det skjedde parallellt med at regjeringen også fikk rett til å styre UNE gjennom instrukser, mens de tidligere kun hadde instruksjonsmyndighet for UDI.

Den demokratiske utfordringen med utstrakt bruk av instrukser og forskrifter er at Stortingsflertall ikke må godkjenne dem, slik man må ved en innstramming som er gjort gjennom en lovendring.

I motsetning til en lovendring eller forskrift, må instrukser heller ikke sendes på høring.

Siden asylavtalen har Listhaug da også gjort flere omdiskuterte innstramminger gjennom nettopp bruk av instrukser.

En av dem er instruksen som Stortinget vedtok å oppheve tirsdag, fordi UDI har protestert mot den, og fordi den skal ha fått negative konsekvenser for enslige mindreårige asylsøkere.

- Ap og Sp kan godt komme etterpå og være indignert for at Listhaug har tatt seg friheter, men hun har faktisk rett når hun sier at hun gjør det Stortingsflertallet har gitt henne beskjed om, sier Andersen.

Hun mener spørsmålet om formuleringen fra asylforliket er naturlig å behandle samtidig som politikerne på Stortinget skal ta stilling til spørsmålet om instruksjonsmyndighet til UNE og de andre midlertidige innstrammigene som ble gjort i 2015.

Det skjer i løpet av kort tid.

Dersom endringen SV og Andersen foreslår får flertall, innebærer det en slags generell endring i styringssignalet fra Stortinget til regjeringen - selv om det ikke alene tvinger fram en ny praksis.

Gir Listhaug ryggdekning

- Nå virker det som om vi endelig har klart å bryte opp i jerntriangelet Ap, Sp og regjeringen har utgjort i innvandringspolitikken, og da håper jeg vi kan fortsette med en kursendring, sier Andersen.

- Hvorfor er dette viktig i seg selv? Man kan jo kanskje anta at Listhaug hadde lett etter, og gjort, innstramminger der hun kan selv om Stortinget ikke hadde bedt henne om det?

- Står det vedtaket, gir de henne politisk ryggdekning for slike endringer. Da er de fremdeles på Listhaugs lag. Fjernes fullmakten må hun skaffe seg flertall eller ryggdekning først, ellers vil hun oppleve mange slike dager som på tirsdag, sier Andersen.

Det er særlig Ap og Sp som har sikret regjeringen flertall for en strengere innvandringspolitikk enn mindretallet på Stortinget har ønsket.

De to partiene har imidlertid varslet at de ikke vil støtte alle midlertidige innstrammingene de gikk med på i 2015, og som de nå skal ta stilling til om de skal oppheve eller ikke.

Utelukker ikke støtte

Det er i forbindelse med denne saken at spørsmålet om Listhaugs blankofullmakt kommer opp.

Sp sier de ikke har tatt stilling til «blankofullmakten» ennå, men utelukker ikke at de kan støtte det SV foreslår.

- Sp kommer ikke til å videreføre instruksjonsmyndighet over UNE, noe samtlige på høring var enig i. De øvrige forslagene som er til behandling i komiteen har ikke gruppa drøftet ennå, skriver innvandringspolitisk talseperson Heidi Greni i en epost til Dagbladet.

Heller ikke Ap vil si noe i noen retning - ennå.

Partiet vil avgjøre sin holdning til spørsmålet når de behandler spørsmålet om de andre innstrammingene fra 2015 skal videreføres eller ikke.

- Vi har denne saken til nøye vurdering, det var jo en grunn til at vi mente dette burde være midlertidige ordninger. Nå skal vi bruke de neste dagene på å gå gjennom alle de ulike forslagene som ligger i saken og så kommer det en konklusjon forhåpentligvis i løpet av neste uke, skriver innvandringspolitisk talsperson Stein Erik Lauvås i en sms til Dagbladet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer