Russlands invasjon av Ukraina:

- Vil påføre Russland størst mulig tap

Byen er ikke viktig i seg selv, men å forsvare den, er en kritisk del av Ukrainas strategi, ifølge ekspert. Nå har kampen om Sievjerodonetsk begynt.

STRATEGI: Ved å forsvare Severodonetsk, følger Ukraina en kritisk del av sin strategi i krigen mot Russland, mener norsk ekspert. Her Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: NTB
STRATEGI: Ved å forsvare Severodonetsk, følger Ukraina en kritisk del av sin strategi i krigen mot Russland, mener norsk ekspert. Her Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kampen om den ukrainske byen Sievjerodonetsk har for alvor begynt, ifølge guvernøren i Luhansk.

Mandag inntok russiske styrker utkanten av byen fra nordøst og sørøst. Klarer de å ta byen og områdene rundt, vil Russland ha klart å legge hele Luhansk fylke, en del av Donbas-regionen, under seg.

Derfor er Sievjerodonetsk en viktig brikke i Russlands invasjonsplaner, og derfor er det viktig for Ukraina å forsvare den, ifølge den pensjonerte generalløytnanten Arne Bård Dalhaug.

Dette er strategien

Det er omstendighetene, ikke byen i seg selv, som gjør Sievjerodonetsk viktig nå, forteller Dalhaug, som mellom 2016 og 2018 var sivil observatør for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i Ukraina.

- Grunnen til at Ukraina har valgt å bruke ressurser på å forsvare byen, er fordi det er et ganske stort byområde med høye hus av mur og sement, som egner seg godt til forsvar, sier den pensjonerte generalløytnanten.

Å forsvare byen så lenge som mulig, er en kritisk del av Ukrainas overordnede strategi i krigen, forteller Dalhaug.

- Strategien, slik jeg ser det, er å sinke og påføre russerne flest og størst mulige tap. I mellomtida kan ukrainerne bygge opp styrker andre steder, basert på at de får inn vestlige våpen, sier Dalhaug.

Han legger til:

- Å binde opp styre russiske styrker ved å forsvare byer som Sievjerodonetsk, er en viktig brikke i den ukrainske strategien, og den fungerer per nå etter hensikten.

BESØK: Her besøker Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, Kharkiv-regionen. Video: Reuters. Vis mer

Ukrainsk motoffensiv

Basert på hva det ukrainske forsvaret har foretatt seg de siste dagene, tror den pensjonerte generalløytnanten at Ukraina har til hensikt å forsvare Sievjerodonetsk i overskuelig framtid.

For fra byen Bakhmut, vest for sørvest for Sievjerodonetsk, har det ukrainske forsvaret laget en forsyningslinje til Sievjerodonetsk. Her får fremdeles byens innbyggere og forsvar forsyninger, ifølge guvernøren.

Veien er åpen, men har lenge vært under russisk beskytning, men de siste dagene har det ukrainske militæret foretatt en motoffensiv langs forsyningslinjen og presset de russiske posisjonene noe tilbake, ifølge Dalhaug.

- Det er ikke tvil om at det er en by som lar seg holde, og Ukraina har vel en formening om at de klarer å holde den en stund til, i og med at de satte inn en offensiv i området rundt forsyningslinjen, sier den pensjonerte generalløytnanten.

DØDELIG REGN: Det som angivelig var dødelige brannbomber dalte på himmelen over Donbass i Ukraina. Video: Twitter/@Harris_EST Vis mer

- Fortsatt kulehull i veggene

Da Russland begynte sin hybridkrigføring i Øst-Ukraina i 2014, var det også kamper i Sievjerodonetsk, men det ukrainske forsvaret klarte da å presse de russiske hybridstyrkene østover.

Frontlinjen gikk deretter mellom Sievjerodonetsk og fylkeshovedstaden Luhansk, og forble relativt statisk inntil Russlands fullskala invasjon av Ukraina 24. februar.

Gjennom sitt arbeid som sivil observator i OSSE har Dalhaug selv tilbrakt mye tid i Øst-Ukraina, deriblant i Sievjerodonetsk. Hotellet han brukte å ta inn på i utkanten av byen, skal nå være under russisk kontroll.

- På hotellet jeg ofte har tatt inn på, i utkanten av byen, var det fortsatt kulehull i veggene den gangen, sier den pensjonerte generalløytnanten.

Siden invasjonen i slutten av februar, har byen vært under russisk bombardement, og mange av byens innbyggere har flyktet.

ANGREP: Det ukrainske militæret har uttalt at de har gjennomført dette angrepet like utenfor Severodonetsk, øst i Ukraina. Dette skal være bilder fra angrepet. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Kan trekke ut

For Russland har Sievjerodonetsk stor symbolsk betydning, forteller Dalhaug.

- Russland strever ennå med å oppfylle løftet de ga 21. februar om at Donetsk og Luhansk skulle bli selvstendige stater. Da mente Russland ikke bare de områdene som allerede var okkupert, men hele fylkene. Ennå er ikke hele Luhansk okkupert, og nesten alle delene av Donetsk som var i hendene til den ukrainske regjeringen, er fortsatt i Ukrainas hender, svarer Dalhaug.

Det har vært situasjonen i store trekk siden slutten av mars, da Russland trakk tilbake sine styrker fra nordlige og nordøstlige deler av Ukraina, deriblant fra hovedstaden Kyiv.

NÆRE PÅ: En Tiktok-video skal vise en ukrainsk soldat i dekning. Plutselig hører han en lyd. Video: Reuters, Tiktok. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Siden da har vestlige eksperters vurdering av styrkeforholdet mellom Russland og Ukraina vekslet. Først fryktet de at Ukraina kunne komme til å falle. Deretter gikk de ut og spådde at Ukraina kunne komme til å beseire Russland.

- Rent overordnet vurderer jeg ikke styrkeforholdene noe annerledes enn tidligere. Denne krigen kan komme til å trekke ut. Ser man nå på hva Russland foretar seg, gjør de forsvarsforberedelser i området rundt Kherson og sør i Ukraina. De har ikke igangsatt offensiver nordover, for eksempel mot Kharkiv. I virkeligheten pågår de aktive kampene i et lite frimerke av ukrainsk territorium, sier den pensjonerte generalløytnanten.

Han legger til:

- Den offensive evnen til Russland er ikke veldig stor. Grunnen til at de har framgang i noen områder, er fordi de har samlet omtrent alle styrkene sine der. Hvordan dette vil utvikle seg videre, er helt avhengig av hvorvidt sanksjonene mot Russland og våpenforsyningene til Ukraina fortsetter.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer