Vil passe på Jens

Jens Stoltenberg vil trolig ha rådgivere og statssekretærer også fra SV og Senterpartiet på sitt statsministerkontor. Tilsvarende partiblanding kan bli aktuelt i andre sentrale departementer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soria Moria (Dagbladet): Det bekrefter både Ap-leder Jens Stoltenberg og SV-leder Kristin Halvorsen overfor Dagbladet.

Denne «integrasjonsmodellen» praktiserte Kjell Magne Bondeviks første regjering og ble i noe mindre grad brukt i Bondevik II-regjeringen.

Filosofien var at de tre partiene skulle jobbe seg sammen, og at alle tre partiene skulle være tilstede i styringen av de tunge departementene.


- Ei tjukk lefse


Selv om de tre partilederne i går fortsatt var i jubelrus over at de skal danne regjering, er de to minste partiene allerede lett nervøse for å bli overkjørt av det største partiet.

Teknikker og metoder for å sikre maktfordeling blir derfor trolig et tema når regjeringsapparatet skal snekres. Sp og SV gjorde det også i går klart at de vil ha et omfattende regjeringsdokument, mens Stoltenberg sa at det er et forhandlingstema hvor detaljert det skal være.

- Da vi samarbeidet med med KrF og Venstre, var vi mer samkjørte over tid. Dette er et nytt prosjekt, derfor er det ikke unaturlig at dokumentet blir noe mer detaljert, sa Haga.

Hun mener regjeringsdokumentet for de rødgrønne må bli «ei ganske tjukk lefse».

Også Halvorsen vil ha mest mulig politisk avklaring nå, og at det blir skrevet ned. Dette betyr at partiene innskrenker handlingsrommet for regjeringen og regjeringssjefen når den vanskelige hverdagen kommer.


- Praktiske visjoner
Drømmeslottet Soria Moria skal bli til virkelig, lovet påtroppende statsminister Jens Stoltenberg da de rødgrønne startet regjeringsforhandlingene i går ettermiddag, oppe i Holmenkollåsen, høyt hevet over Oslo-gryta.

Med kamskjell, reinsdyrsfilet og passende viner startet Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Åslaug Haga forhandlingene med «å tegne en høyere himmel» over prosjektet, som Jens Stoltenberg uttrykte det overfor Dagbladet.

For i går var dagen for de store ord og luftige visjoner. Ord og uttrykk som «solidaritet», «fellesskap», «rettferdighet» og «ta hele landet i bruk» ble satt ned på papiret.

- Vi skal ikke begynne med kulepunktene. Det er viktig å få løftet dette prosjektet. Vi må sette ned på papiret hvor vi vil være om fire år. Det må ikke bli for luftige ord, men praktiske visjoner, sier SV-leder Kristin Halvorsen til Dagbladet.

Som en skolejente før første skoledag våknet hun grytidlig i går, fortalte hun pressen.

- Det var med følelse av andakt. For etter 30 år i opposisjon skal vi inn i regjering, sa Halvorsen, for anledningen kledd i knallrødt.

- Vi skal lage overbygningen. Den vil bygge på en analyse av den avtroppende regjeringens manglende suksess. De førte en politikk for større forskjeller og som ikke tok hele landet i bruk. Vi skal gjøre det motsatte, sier Sp-leder Åslaug Haga til Dagbladet.

Hun hadde valgt en irrgrønn jakke for dagen, mens Stoltenberg hadde mørk brun statsministerdress.


Redd Barentshavet 

Alle tre partilederne har etter valget blitt nedlesset i krav og forventninger. I går møtte både fattige og miljøvernere opp for på minne om sine krav.

Dette må hjelpe oss med Barentshavet, sa Bellona-leder Frederic Hauge og overrakte partilederne et kart over området hvor sterke krefter vil hente opp olje.

LO krever at Ap i regjeringen gir klarsignal for oljevirksomhet der, mens SV nærmest på tape sin sjel for å gå med på det. I går forsikret de tre partilederne at de elsker forventningspresset.

Men allerede fra i dag er de tre partiene i gang med de vanskelige flokene der partiene spriker: Barentshavet, utenrikspolitikk, rovdyr, kontantstøtte.


Selvmordsparagraf 
Selv om alle tre i går understreket at det kan hende at de ikke blir enige, er de i praksis dømt til det. De gikk til valg på å danne flertallsregjering, og nå har de alle muligheter til å levere det.

- Men det blir vanskelig. Alle tre må ofre noe, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.
 
Drømmen går imidlertid i tusen knas den dagen EU-saken kommer opp igjen i norsk politikk. For en eller annen form for "selvmordsparagraf" blir skrevet inn i plattformen, enten i innledningen som de tre forhandlingesdelgasjonene jobbet med i går kveld, eller et annet sted. Det forsikrer Ap-leder Åslaug Haga.

VIL VIRKELIGGJØRE DRØMMEN: - Vi skal gjøre våre politiske drømmer til virkelighet, lovet påtroppende statsminister Jens Stoltenberg da Soria Moria-forhandlingene startet med stort medieoppbud i går. Her med Sp-leder Åslaug Haga og SV-leder Kristin Halvorsen. Foto: Frank Karlsen
VIL VIRKELIGGJØRE DRØMMEN: - Vi skal gjøre våre politiske drømmer til virkelighet, lovet påtroppende statsminister Jens Stoltenberg da Soria Moria-forhandlingene startet med stort medieoppbud i går. Her med Sp-leder Åslaug Haga og SV-leder Kristin Halvorsen. Foto: Frank Karlsen Vis mer
Engasjert: Jens Stoltenberg, Åslaug Haga og Kristin Halvorsen møtte en representant fra fattigfolket og Bellona før forhandlingene på Soria Moria.