Vil påvirke ytringsfrihetskommisjonen

Norsk forum for ytringsfrihet vil arbeide for å påvirke ytringsfrihetkommisjonen etter at Høyesterett fastholdt dommen mot rasismedømte Jack Erik Kjuus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er ikke ferdig med denne saken ennå, sier Mette Newth, daglig leder i organisasjonen. - Vi har heldigvis en kommisjon som skal ta for seg paragraf 100. Newth viser til den regjeringsoppnevte ytringsfrihetskommisjonen. Kommisjonen skal vurdere ytringsfrihetens stilling og fremme et forslag til ny paragraf 100 sommeren 1999.

 Hun er glad for at Høyesterett ikke er siste instans i vurderingen av spørsmålet om ytringsfrihet i Norge. Newth vil likevel ikke bekrefte om hennes organisasjon vil arbeide for å forandre loven.

 - Spørsmålet skal diskuteres i styret i neste uke. Da vil vi se på hvordan vi går videre med dette i forhold til ytringsfrihetskommisjonen. Men vi får utvilsomt mye arbeid fremover, sier hun.

Interessant dom

Jurist og sekretær i ytringsfrihetskommisjonen, Ørnulf Røhnebæk, kan ikke se at kommisjonens arbeid vil forandre karakter på grunn av dommen.

 - Vi skal ikke lage en ny paragraf 135a, men prøve å meisle ut en overordnet norm som skal si noe om ytringsfrihet og andre interesser. Det er også et peong her at det vi skal foreslå bør være i overenstemmelse med Norges internasjonale forpliktelser, sier han.

 Det er viktig for kommisjonen at deres forslag ikke bryter med den europeiske menneskerettskonvesjonen, eller FNs konvensjon mot rasediskriminering.

 - Derfor er det veldig interessant å lese høyesterettes dom i dag. Den sier noe om hvordan de oppfatter Norges internasjonale forpliktelser, sier Røhnebæk.