Grønt valgflesk:

Vil plante 100 000 trær i Oslo

Innen 2030 skal det plantes 100 000 nye trær i Oslo, hvis MDG får det som de vil. Og trærne skal ikke plantes i skogen.

TRIVES MED TRÆR: Lan Marie Berg og Hanna Marcussen fra Miljøpartiet de grønne mener trær gjør byen triveligere. Nå vil de ha 100 000 flere. Foto: Hans Arne Vedlog
TRIVES MED TRÆR: Lan Marie Berg og Hanna Marcussen fra Miljøpartiet de grønne mener trær gjør byen triveligere. Nå vil de ha 100 000 flere. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi vil ha 100 000 flere trær i Oslo innen 2030 for å gjøre byen vår bedre å bo i, sier Lan Marie Berg (MDG), i dag byråd for miljø og asamferdsel i Oslo.

Sammen med Hanna Marcussen, byråd for byutvikling i Oslo, lanserer hun MDGs valgløfte om de vinner valget i Oslo i høst.

- Vi vet at å ha mye grøntområder rundt seg skaper en triveligere by. Tilbakemeldingen fra folk er at de er utrolig opptatt av å ha grønt rundt seg, sier Marcussen

- 100 000 trær, er det plass til det da?

- Vi har målinger fra Plan- og bygningsetaten som viser at det er mellom 700 000 og 1,2 millioner trær i byggesonen i Oslo, altså ikke marka. Da er 100 000 trær helt realistisk å få til, sier hun.

Bedre luft og klima

Ifølge Berg vil treplantingen også virke som et klimatiltak.

- Nedbøren i Oslo har økt. Vi får store regnskyll, noe vi har sett både tidligere i sommer og i fjor. Det gjør at byen vår må absorbere vann raskere enn i dag, slik at det ikke skaper oversvømmelser. Å plante flere trær vi hjelpe oss å tilpasse oss de klimaendringene vi uansett får. Dessuten vet vi at trær er bra for å ta opp CO2, sier Lan Marie Berg. Også bylufta blir bedre med flere trær, fortsetter de.

- Hvis vi ser på København, så lager de by- bulevarder hvor de planter rekker med trær langs alle større veier fordi det bidrar til å rense lufta og derfor skaper bedre helse for folk. Også så bidrar de faktisk også til bedre mental helse fordi vi som mennesker blir lykkeligere av å ha planter og store trær rundt oss. Det er vinn, vinn, vinn på alle måter, supplerer Marcussen.

POLITISK NETTHETS: Se hvordan folk på gata reagerer når de får lese hvordan norske politikere blir hetset på nett. Vis mer

Press på boligmarkedet

– Det er press på boligmarkedet i Oslo. Kan ikke trærne gå på bekostning av boliger, Oslo er jo tross alt en by?

- Vi må gjøre begge deler. Vi må både sørge for nok, gode og billige boliger, men samtidig at det er fine grøntområder rundt. Vi kan ikke gjøre bare én av delene. Vi vet at folk trenger gode områder å bo i hvor det er trær og vegetasjon, sier Lan. I Oslo har byrådet fremmet et grøntregnskap, med mål om arealnøytralitet.

- Selv om vi blir flere og skal bygge flere boliger, skal vi fortsette å ha like mye grøntområder. Det kan vi gjøre fordi en del av de områdene hvor vi skal bygge boliger i dag er industriområder, sier Marcussen, og peker på Hovinbyen nederst i Groruddalen som eksempel.

- Der er store områder dekket av asfalt og industribygg. Når man gjør disse om til byområder med boliger, kan vi lage mer grønt i de områdene enn det er per i dag. Vil ha med folk De to vil også ha en ordning der folk kan spille inn hvor de ønsker trær, for eksempel gjennom et digitalt kart

- Det er en spennende måte også hvor innbyggerne kan være med å ønske seg hvor de vil ha flere grøntområder, sier Berg.

- For å nå målet må dere plante rundt 10 000 trær i året. Er det mulig?

- Det betyr at vi må gå i gang med et program for å få det til. Men vi kan se til andre byer som allerede har satt seg slike mål,og hvordan de gjør det. Det er fullt mulig, særlig om vi også ser på ordninger der byens befolkning hjelper til, mener Marcussen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer