LOKKEPENGER: - Senterpartiet har store ambisjoner på vegne av norsk matproduksjon. Hvis man tar utgangspunkt i at man skal opp på det innteksnivået i fjorårets oppgjør, så betyr det at man må 750 millioner kroner opp fra det som var regjeringens tilbud, sier leder i næringskomiteen Geir Pollestad (Sp). Her med partileder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
LOKKEPENGER: - Senterpartiet har store ambisjoner på vegne av norsk matproduksjon. Hvis man tar utgangspunkt i at man skal opp på det innteksnivået i fjorårets oppgjør, så betyr det at man må 750 millioner kroner opp fra det som var regjeringens tilbud, sier leder i næringskomiteen Geir Pollestad (Sp). Her med partileder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Vil plusse 750 millioner på Listhaugs bondetilbud

Slik vil Sp lokke KrF og Venstre bort fra regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): - Senterpartiet har store ambisjoner på vegne av norsk matproduksjon. Hvis man tar utgangspunkt i at man skal opp på det innteksnivået i fjorårets oppgjør, så betyr det at man må 750 millioner kroner opp fra det som var regjeringens tilbud.

Det sier leder i næringskomiteen Geir Pollestad (Sp) til Dagbladet.

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet brøt i natt landbruksforhandlingene med støttepartiene Kristelig Folkeparti og Venstre etter å ha forhandlet siden i går kveld.

KrF og Venstres krevde 250 millioner kroner mer enn det landbruks- og matminister Sylvi Listhaugs (Frp) først tilbud.

Regjeringen har i statsråd i dag bare gjort ørsmå endringer på landbruksminister Sylvi Listhaugs (Frp) havarerte forslag jordbruksoppgjør.

Det betyr at Stortinget i dag fikk tilsendt en proposisjon som det ikke er flertall for, tross et siste forsøk gjennom forhandlinger mellom regjeringspartiene og Venstre og KrF seint i går kveld.

De fire samarbeidspartiene har i dag spilt ned dramatikken, og varslet at de kommer til å fortsette å forhandle seg i mellom på Stortinget.

Opposisjonen levner den nye forhandlingsrunden liten tro:

- Nå hører jeg jo at KrF, Venstre og regjeringspartiene skal prøve en ny runde. Det vil overraske meg stort om de blir mer enig med Høyre og Frp på Stortinget enn med regjeringsapparatet, sier Pollestad.

Avviser splid Han fortsetter:

- Arbeiderpartiet og Senterpartiet har invitert KrF og Venstre til å danne et annet flertall. Og jeg er rimelig trygg på at dersom de partiene står på det de har sagt i valgkampen og tidligere da de omtalte vårt opplegg under den rødgrønne regjeringen, så kommer de til oss. Da er jeg helt sikker på at vi fire, pluss SV, vil komme fram til noe vi kan enes om, sier Pollestad.

Ap's landbrukspolitiske talsmann, Knut Storberget, vil ikke si hvor mye Ap er villig til å gi. Men han understreker at Ap er opptatt av «å få det havarerte jordbruksoppgjøret opp å stå igjen», og at Ap derfor har invitert KrF, Venstre og de rødgrønne partiene til sonderinger i løpet av neste uke.

KrFs Line Henriette Hjemdal avviser at sentrumspartiene vil snakke med andre enn regjeringspartiene.

- Nå er det nå partigruppene til Høyre og Frp som har fått oppdraget med å lose denne saken gjennom Stortinget. Derfor er jeg glad for at begge de partiene vil sette seg ned og snakke med KrF og Venstre med mål om å bli enige.

På spørsmål om hva hun mener om at landbruksministeren sendte et jordbruksoppgjør til Stortinget som det ikke er flertall for, svarer hun:

- Det er regjeringens beslutning.

Regjeringen kan sikre flertall med bare ett av støttepartiene. Venstre står noen skritt nærmere regjeringen i landbrukspolitikken. KrFs Hjemdal frykter likevel ikke at støttepartiene kommer til å skille lag:

- Venstre og KrF er samkjørte. I disse forhandlingene har vi ikke hatt noe sprik, vi har vært helt enige om de ulike forslagene.

Intensjonen om å stå sammen gjelder også forhandlingene fram mot næringskomiteens innstilling andre uka i juni.

- Det er ingen grunn til å tro noe annet. Vi har vært enige om de tingene vi ønsket forandring på, sier Hjemdal.

- Forhandlingsinstituttet i fare - Ifølge ryktene fra forhandlingene så fikk landbrukket mindre ut av forhandlingne enn det KrF og Venstre gjorde. Det er meget spesielt, som statsministeren ville ha sagt det, sier Pollestad.

Pollestad avviser at dersom de rødgrønne lykkes med å lokke regjeringens støttepartiet over i deres fold, vil det bety slutten på forhandlingsinsituttet.

- At en statsråd som er imot forhandlingsinstituttet, og som kommer fra et parti som er imot det, og som er i regjeringen med to partier som har stemt ned framforhandle avtaler i Stortinget år etter år, at de skal noen mulighet til å ødelegge forhandlingsinstituttet, det akseptere jeg bare ikke, sier han.

- Forhandlingsinstitutet er en måte å bringe Stortingets vilje inn i forhandlingene på. Forhandlingsinsituttet er ikke en ordning for å bygge ned norsk landbruk på tvers av flertallets vilje, det er instrument for at landbruket skal få være med å utforme sin egen framtid, og nå de målene som Stortinget har satt, fortsetter han.

Høyres Frank Bakke-Jensen er ikke like overbevist om det:

- Forhandlingsinstituttet står i fare dersom det er sånn at bondeorganisasjonene ikke reelt trenger å forhandle med staten, men kan gå til brudd på første dag og så gå til Stortinget og forhandle der. Da har vi ikke et forhandlingsinstitutet og en landbrukssavtale lenger. Det vil være kritisk.

Brudd på brudd Landbruksoppgjøret overlates i dag til Stortinget etter at det ble brudd i forhandlingene mellom bondeorganisasjonene og staten tirsdag i forrige uke. Ifølge Landbruks- og matdepartementet ville bøndene med deres tilbud få en gjennomsnittlig lønnsøkning på 3,5 prosent, noe som er i tråd med det andre lønnstakere får.

LES OGSÅ: Bøndene setter sin lit til KrF og Venstre.

Bøndene mener på sin side at de tjener såpass dårlig i utgangspunktet, at det må et større løft til for at de skal kunne sammenligne seg med andre yrker.

FANT IKKE FLERTALL: Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) har ikke maktet å samle flertall for regjeringens landbrukspolitikk. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FANT IKKE FLERTALL: Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) har ikke maktet å samle flertall for regjeringens landbrukspolitikk. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer