SETERMOEN:  Seks soldater som ble tvunget til å løpe nakne på Setermoen i januar, fikk alle første- eller annengrads frostskader. Nå vil krigsadvokaten at politiet skal etterforske saken. llustrasjonsfoto: LARS MAGNE HOVTUN / HÆREN / SCANPIX
SETERMOEN: Seks soldater som ble tvunget til å løpe nakne på Setermoen i januar, fikk alle første- eller annengrads frostskader. Nå vil krigsadvokaten at politiet skal etterforske saken. llustrasjonsfoto: LARS MAGNE HOVTUN / HÆREN / SCANPIXVis mer

Vil politi-etterforske nakenløping i 20 minus

Hæren fornøyd med at saken sendes til politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til 19. januar i år ble seks rekrutt-soldater tilknyttet Brigade nord på Setermoen vekket og sendt nakne og uten sko, ut på løpetur i opp mot 20 minusgrader.

Alle seks pådro seg første- og andregrads frostskader som følge av løpeturen. Det var tre vernepliktige medsoldater som beordret rekruttene ut.

Nå ønsker krigsadvokaten å oversende saken til politiet for videre etterforskning. Hittil er saken blitt etterforsket av militærpolitiet.

- Saken er alvorlig, så vi i Hæren er veldig glad for at krigsadvokaten har tatt en grundig gjennomgang av militærpolitiets etterforskning og konkluderer med å anbefale at de skal oversende saken til det sivile politiet. Det er en anbefaling vi i Forsvaret følger, åpenbart, sier oberstløytnant Aleksander Jankov, Hærens talsmann til Dagbladet.

Kan kastes ut Det er Troms politidistrikt som vil få saken fra militærpolitiet. Det er først etter konklusjonen fra politiet foreligger, Forsvaret vil vurdere hva som skal skje med de tre vernepliktige som beordret de seks rekruttene ut i den bitende kulda.

- Da vil Forsvaret og Hæren fortløpende vurdere hva slags tjeneste disse tre eventuelt kan fortsette i, sier Jankov.

Talsmannen sa i januar at utkastelse av de vernepliktige soldatene som beordret rekruttene ut, var et reelt utfall. De erkjente selv å ha stått bak ordren.

- Når det gjelder sanksjoner mot de tre som sto bak, kan det være alt fra irettesettelse til bøter også, sa Jankov da, og la til:

- De er veldig lei seg, de er fortvilet. De skjønner at de har gjort noe forferdelig dumt. De hadde ikke sett for seg at det kunne få slike konsekvenser. Ellers er dette en del av etterforskning.

- Alvorlig hendelse Jankov karakteriserer handlingen fra de tre vernepliktige som «utrolig tankeløs og dum».

- Dette var en alvorlig og lei hendelse, men på tross av dette holder vernepliktige soldater et veldig høyt nivå. Det er trygt å være soldat i førstegangstjenesten i Hæren.

De seks rekruttene som ble beordret ut har det etter forholdene bra, ifølge Jankov.

- Det er det viktig å påpeke, sier han, og legger til:

- De er veldig motiverte og deltar i tjeneste i sin avdeling så langt det er mulig med skadene de har pådratt seg, som var alvorlige.