- Vil prege bygda i lang tid framover

Beskyldningene mot de tiltalte i overgrepssaken i Nord-Østerdal er så alvorlige at folk er redde for å si noe før dommen faller.

ALVORLIG SAK: Den lille kommunen Alvdal i Hedmark fylke har fått en alvorlig overgrepssak å hanskes med. Fem personer er tiltalt for overgrep mot fire barn, og møter i retten fra neste uke. De to hovedtiltalte i saken risikerer å bli dømt til forvaring. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
ALVORLIG SAK: Den lille kommunen Alvdal i Hedmark fylke har fått en alvorlig overgrepssak å hanskes med. Fem personer er tiltalt for overgrep mot fire barn, og møter i retten fra neste uke. De to hovedtiltalte i saken risikerer å bli dømt til forvaring. Foto:Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en snau uke til den omfattende overgrepssaken fra Alvdal kommer opp for tingretten. Fem personer kommer til å sitte på tiltalebenken.

Fire av personene er tiltalt for overgrep mot sine egne barn eller stebarn samt for å ha vært til stede uten å gripe inn mens andre begikk overgrep.

Spør om saken Ved et bord kafeteriaen Taverna i Alvdal sitter Arne Harald Nørdsti (62), Håkon Øien (59) og Ove Sand (49) - alle gårdbrukere av yrke  - og slår av en prat.

De frykter at overgrepssaken vil være det folk forbinder med Aukrust-bygda Alvdal i Hedmark framover.

- Denne saken vil prege bygda i lang tid. Særlig tror jeg det gjelder inntrykket folk utenfor bygda sitter med. Mange venner av meg fra andre steder spør meg om jeg kjenner til saken, forteller Sand.

Blant alvdølene er saken ikke nå for tida noe daglig samtaleemne, ifølge de tre.

- Mange er redde for å si noe før dommen faller i rettssaken, for beskyldningene er så alvorlige, sier Øien.

Tiltro til etterforskningen Fortsatt tenker de av og til at saken er så alvorlig at den ikke kan ha skjedd og at dette ikke er blitt oppdaget tidligere, i en kommune med rundt 2.500 innbyggere.

Samtidig har de stor tiltro til det arbeidet som politiet har gjort i etterforskningen.

- Vi har ikke tenkt tanken på at det kan være flere innblandet, sier Øien.

- Politiet har gjort en god jobb, og saken er i de beste hender, sier Sand.

- Ingen folkejustis Også i Alvdal kommune er inntrykket at saken er godt etterforsket. Av de ni som opprinnelig var siktet, er saken mot én henlagt, mens fem altså er siktet. Én siktet er avgått ved døden mens etterforskningen har pågått.

- VIL PREGE BYGDA: Arne Harald Nørdsti (62), Håkon Øien (59) og Ove Sand (49) — alle gårdbrukere av yrke, slår av en prat over lunsjen på Taverna kafeteria i Alvdal. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
- VIL PREGE BYGDA: Arne Harald Nørdsti (62), Håkon Øien (59) og Ove Sand (49) — alle gårdbrukere av yrke, slår av en prat over lunsjen på Taverna kafeteria i Alvdal. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Jeg tror ikke dette skaper usikkerhet blant folk, sier ordfører Olov Grøtting (Sp).

- Saken er løftet til rettssystemet gjennom en god etterforskning. Jeg har en følelse av at politiet sitter med en god oversikt over saken, legger konstituert Per Arne Aaen til.

Ingen av dem har tro på at det vil bli en «folkjustis» hvis noen av de tiltalte blir frikjent.

- Alvdøler er sindige og rolige folk, sier ordføreren.

Unngår media tett på Kommunetoppene i Alvdal ber mediene være så forsiktige som mulig når saken omtales. De mener det er bra at saken av plasshensyn går på Elverum og ikke i de vanlige lokale til Nord-Østerdal i tingrett i Aldals nabokommune Tynset.

- Vi slippet å ha media tett innpå under saken. Samtidig skjønner vi at det er interesse for saken. En så alvorlig sak må komme fram, eller hadde det vært noe galt, sier ordfører Grøtting.
(NTB)

- INGEN FOLKEJUSTIS: - Jeg tror ikke dette skaper usikkerhet blant folk, sier ordfører Olov Grøtting (Sp). Her sammen med konstituert rådmann Per Arne Aaen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
- INGEN FOLKEJUSTIS: - Jeg tror ikke dette skaper usikkerhet blant folk, sier ordfører Olov Grøtting (Sp). Her sammen med konstituert rådmann Per Arne Aaen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer