Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil presse Dørum til handling

Opposisjonen på Stortinget vil presse justisminister Odd Einar Dørum til å få fortgang i nye undersøkelser omkring Scandinavian Star-katastrofen i 1990.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND (Dagbladet): Dagbladet har avslørt at interne politidokumenter viser at en begjæring om gjenopptakelse av etterforskningen for tre år siden ble lagt på is fordi Oslo-politiet verken hadde penger, mannskap eller kompetanse til å etterforske saken på nytt.

I ettertid har det kommet ytterligere nye opplysninger som setter den første politietterforskningen i et underlig lys.

Blant annet ønsker brannekspertene ved SINTEF å gjøre nye undersøkelser fordi man mener å kunne gi nye svar om tragedien som kostet 159 mennesker livet.

-  Uakseptabelt

Både Arbeiderpartiet, SV og Fremskrittspartiet liker svært dårlig at justisminister Dørum fortsatt er passiv og vil avvente vurderinger hos den danske riksadvokaten før man eventuelt gjør noe fra norsk side.

-  Alle forhold rundt Scandinavian Star må belyses så raskt som mulig. De overlevende og pårørende har krav på å få visshet om hva som skjedde slik at de kan gå videre i livene sine, sier Inga Marte Thorkildsen (SV).

-  Fra et rettssikkerhetsmessig ståsted er det uakseptabelt å la saken bli liggende uløst, sier hun.

Nestleder i justiskomiteen, Arbeiderpartiets Gunn Karin Gjul, framholder at den norske riksadvokaten på eget initiativ må gjennomgå saken på nytt og avklare om det er nye opplysninger som må etterforskes.

-  Hvis riksadvokaten konkluderer med at det er grunnlag for det, så må vi forvente at Justisdepartementet og myndighetene stiller de nødvendige ressursene til disposisjon slik at man får fullført saken - en gang for alle, sier Gjul.

-  Vi vil ta initiativ til et vedtak som hele Stortinget kan stå bak. Det tar seg ikke ut å få en kampvotering i en så alvorlig sak, sier Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen.

Ellingsen opplyser at Frp. vil ta kontakt med både SV og Arbeiderpartiet for å legge et samlet press på justisministeren.

-  Sammen har vi flertall, minner Ellingsen.

-  Det hadde vært en fordel å få til en løsning som hele Stortinget kan stille seg bak. I motsatt fall får vi håpe at vi kan lage et flertallsinnspill som gir regjeringen en marsjordre, sier Ellingsen.

Ønsker sannheten

Kristelig Folkepartis justispolitiske talsmann Finn Kristian Marthinsen opplyser at saken ennå ikke er diskutert i partiet.

-  Vi ønsker at sannheten skal komme fram i alle saker, sier han.

Marthinsen viser til erfaringene fra granskningene av både Mehamn-ulykken og forliset til Utvik Senior:

-  Begge gangene viste det seg jo at man i første omgang kanskje hadde gått noe for lemfeldig over viktige forhold.

NYE TESTER: «Scandinavian Star» krevde 157 menneskeliv. SINTEF ønsker å gjøre nye tester som kan gi svar på ulykkesårsaken.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media